Help mijn kind gaat studeren informatie voor ouders

Gaat jouw kind studeren?

Jouw rol als ouder/verzorger is belangrijk

Help, mijn kind gaat studeren. Hoe pak je dit aan? Waar begin je? Hoe kom je er achter welke studie het beste aansluit bij zijn/haar interesses? Gelukkig staat loopbaanoriëntatie en de begeleiding (LOB) hiervan hoog op de agenda bij de vooropleidingen en is er veel aandacht voor het kiezen van een vervolgstudie. Maar als ouder/verzorger speel je ook een belangrijke rol. We vertellen je graag meer over het maken van een studiekeuze, zodat je een goed beeld hebt van dit proces en je kind optimaal kunt ondersteunen.

Kind helpen met studiekeuze

Als je kind gaat studeren heb je vast een hoop vragen. Welke studies zijn er, wanneer moet de studiekeuze gemaakt zijn, waar moet je op letten, hoe voorkom ik een foute studiekeuze? Begin met het antwoord op de vraag: 'is er een thema waar mijn kind écht blij van wordt'? Iets met bedrijfskunde, cultuur of misschien wel de natuur? Het belangrijkste is dat de uiteindelijke studie zo goed mogelijk aansluit bij de interesse van je kind.

5 beste examentips voor ouders

  • Niet teveel achter dat scherm: zorg voor genoeg afwisseling tussen het leren door (zonder scherm).
  • Snack gezond: jouw kind heeft de juiste brandstof nodig tijdens de examens.
  • Lekker ontspannen: om goed te presteren is het belangrijk om af en toe te ontspannen. Tussen het leren door een uurtje gamen of een lekkere wandeling in de natuur is altijd een goed idee.
  • De aanloop naar de examens kan best spannend zijn, maar een positieve instelling kan wonderen doen!

Nu je (waarschijnlijk) helder hebt waar de interesse van je kind naar uit gaat, is het tijd om een aantal studies te kiezen die daarbij aansluiten. Vervolgens kijk je waar deze studies worden aangeboden en moet er een keuze worden gemaakt voor een school. De keuze voor een hogeschool is van veel dingen afhankelijk. Allereerst het studieaanbod, maar bijvoorbeeld ook de afstand van huis en de stad waar de school staat (en daarmee het studentenleven). Ons advies is om open dagen op verschillende hogescholen te bezoeken. Op die manier ervaar je de hogeschool het best en kun je in gesprek met studenten én docenten er achter komen wat aansluit. Voelt je kind zich op zijn/haar gemak en zie je een glimlach verschijnen? Dan mag je er voorzichtig van uit gaan dat het wel goed zit.

Soorten studies

Vanuit de havo/vwo en het mbo kun je aan het hbo komen studeren. Meestal kies je voor een vierjarige bachelor opleiding, maar sommige leerlingen kiezen ook bewust voor een tweejarige associate degree (ad) opleiding. Het verschil zit in het diploma dat een student krijgt. Bij het volgen van een vierjarige bachelor studie ontvangt iemand die afstudeert een hbo bachelor diploma en bij het afronden van een associate degree een 'associate degree' diploma. Kijk hier voor meer uitleg over dit verschil.

Heeft Aeres Hogeschool een passende studie?

Heeft jouw kind interesse in bijvoorbeeld biologie, economie, ICT, agro & food, of het onderwijs? Dan heeft Aeres Hogeschool zeker een geschikte studie. Ons studieaanbod is zeer divers en vrijwel altijd geïnspireerd door de natuur. Dit zie je terug in thema’s als:

  • Het leefbaar houden van de stad
  • De agrarische sector
  • Mens- en diergezondheid
  • Duurzaamheid
  • Bedrijfskunde
  • Onderwijs in het groene domein

Kortom: heeft jouw kind oog voor de wereld om zich heen? Dan is Aeres Hogeschool dé plek om daar vorm aan te geven. Nieuwsgierig geworden? Scroll eens door onze interessegebieden om te zien of dit bij jouw zoon of dochter past.

Aeres Hogeschool, een goede keuze

Aeres Hogeschool is al ruim 65 jaar een echte onderwijsspecialist. Met onze groene roots leiden wij toekomstgerichte professionals op die het verschil maken in de transitie naar een gezondere, duurzamere samenleving. Vanuit drie kleinschalige faculteiten delen onze gepassioneerde docenten en onderzoekers hun kennis binnen hun vakgebied. Interactie is daarbij een belangrijk onderdeel. Daarom zijn er veel praktijkopdrachten, zowel individueel als in projectgroepen. Je ontwikkelt daardoor niet alleen je kennis, maar ook je professionele competenties. Win-win dus!

Maar ook als het soms niet helemaal lekker gaat of er extra begeleiding nodig is, hebben wij in ieder geval studentbegeleiding en er is een studentenraad van studenten op school actief. Lees hier meer over studeren bij Aeres Hogeschool.

Met ons grote netwerk van bedrijven en scholen blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en behoeften in het werkveld. Daarom kunnen wij met recht zeggen dat we jouw kind kunnen opleiden tot de verbindende aanpakker voor een wereld in beweging. Of het nu als bedrijfsleider van een agrarisch bedrijf is, ontwikkelaar van een duurzaam product, of als docent in het groene domein. Jouw kind heeft de toekomst.

Almere: Food, Nature and Urban Green  

winnaar circular awards nieuwbouw

Wanneer er steeds meer mensen in de stad gaan wonen, ontstaan er steeds meer vragen op het gebied van natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie. De opleidingen en het onderzoek in Almere dragen bij aan een groene, gezonde stedelijke leefomgeving.

Dronten: Ondernemen, bedrijf, dier & voedsel

Aeres Hogeschool Dronten

Aeres Hogeschool Dronten is al 65 jaar dé hogeschoolfaculteit voor studenten die passie hebben voor ondernemen, bedrijfskunde, dier en voedsel. Onderzoek in Dronten gaat over ondernemerschap en duurzame bedrijfsontwikkelingen.

Wageningen: Leerkracht, vakkennis en professionele ontwikkeling

aeres hogeschool wageningen gebouw

Hoe zorg je ervoor dat je al je kennis, talenten en potentieel benut? Bij Aeres Hogeschool Wageningen richt je je op het vergroten van de leerkracht van mensen en organisaties. Van (beroeps-)onderwijs tot professionele praktijk. Geïnspireerd door de natuur.