AHWpro Responsief Leiderschap

Systemisch Adviseren van familiebedrijven

Familiebedrijven waar nieuw perspectief belangrijk is, hebben behoefte aan kritische meedenkers. Met de leergang Systemisch Adviseren van Familiebedrijven word jij een professional die niet de problemen oplost, maar ruimte maakt voor de mogelijkheden die er altijd zijn. Je begeleidt ondernemers die verder willen, die het anders willen. Ze staan voor complexe keuzes. Door loyaliteiten en patronen komen ze daar niet altijd uit. Je doorziet waar ze in vastlopen en weet de omkering te maken naar nieuwe perspectieven. Je herkent de levenspatronen van generaties, bedrijven en sectoren, zo voorzie je wat er op ze afkomt. Je bent geschoold in sociale, bedrijfskundige en  transitie-vraagstukken. Vanuit een waarnemende basishouding kom je met rake vragen. Belangrijkste vereiste: een hart voor familiebedrijven.

Voor wie?

Deze deeltijd opleiding is bedoeld voor professionals die sturing willen geven aan ontwikkeling en innovatie bij familiebedrijven. Voor accountants, bedrijfskundigen, ondernemersadviseurs, die zich bezig houden met de groei en ontwikkeling van familiebedrijven. Voor begeleiders die ondernemers willen helpen de juiste keuzes te maken.

Wat doet een systemisch adviseur?

Een systemisch adviseur kent drie verschillende manieren van begeleiden, die in de praktijk dwars door elkaar worden ingezet. Vooraf weet je niet precies wat je tegenkomt. Het is  aan jou om de klant hierin mee te krijgen en samen de kaders te verruimen.

 • Adviseurs zoeken samen met de klant betere oplossingen binnen bestaande koers.
 • Gidsen gaan met de klant op stap om het nieuwe perspectief te openen. Er is meer keuzevrijheid dan je denkt.
 • Coaches doorbreken sociale blokkades vanuit loyaliteiten en patronen uit, zodat er weer beweging mogelijk is.

Waarderende basishouding als adviseur

 • Aanvaarden wat er is, focus op wat wel werkt
 • Waarderend benoemen, complimenten zorgen voor doorbraken
 • De betrokkenen zien als expert van probleem en oplossing
 • Uitzoomen, kijken vanuit multipartijdigheid
 • Zorgen voor veiligheid en vooruitgang
 • De brug bouwen waarop je loopt
 • In de schoenen van de ander durven staan

Inhoud van de leergang

 • Je maakt kennis met jezelf en anderen, zodat jij mensen sneller kunt doorgronden. Je leert het DNA van familiebedrijven te herkennen en hoe waarden, loyaliteiten en patronen het ondernemerschap sturen, door de generaties heen.

 • Vanuit de groeifasen en het verdienmodel spiegel jij je klant op wat gaat komen. De gedragssymptomen vertellen je eerder de problemen, cijfers zijn daarvan het resultaat. Je leert de klant zelf zijn strategische plan te maken op één A4.

 • Het verdienmodel is de vertaalslag van de ambitie en de bijdrage aan de wereld. De markt biedt steeds weer nieuwe perspectieven, de maatschappij komt met andere opgaven. Doorzien van de markttransities zorgt dat jij jouw klant tijdig kan laten schakelen.

 • Ieder mens heeft zijn eigen talenten en potentieel. Dat geldt ook voor het bedrijf. Elkaars kwaliteiten en drive kennen helpt elkaar te kunnen respecteren. Dan zie je waar jullie elkaar versterken of juist voor de voeten lopen?

 • Leden van het familiebedrijf komen elkaar in verschillende hoedanigheden tegen. Je speelt met dezelfde spelers meerdere spellen met verschillende spelregels tegelijkertijd. Dat geeft verwarring.

 • In elke levensfase staat er een nieuwe opdracht op ons te wachten. Elke groeifase van het bedrijf en sector vragen om een andere inzet. Wie dat doorziet kan voorspellen wat er op je afkomt en tijdig schakelen.

Begeleiding

Vaste begeleiders zijn Jantine van Beek en Marlies Bosker. Ze weten de wijsheid van de groep te benutten zodat we van elkaar te leren in co-creatie. Ze leren je voorbij de comfortzone te werken en je comfortabel te voelen in het ongemak.

Systematisch archiveren Jantine en Marlies
Ir. Marlies Bosker is zelf organisatieadviseur van familiebedrijven. Daarnaast is ze een ervaren trainster in ondernemerschap en adviseurschap en staat bekend om haar creatieve, interactieve aanpak en systemische manier van waarnemen.

Dr. Jantine van Beek is docent-onderzoeker en is ervaren in het opleiden van professionals die sturing willen geven aan ontwikkeling en innovatie. Ze is o.a. docent van de Master Leren en Innoveren. Daarnaast runt ze samen met haar man het familiebedrijf thuis.

Praktische informatie

Toelating

De deelnemers hebben een afgeronde hbo- of bacheloropleiding of aantoonbaar niveau. Ze hebben minimaal 5 jaar relevante werkervaring in het adviseren van familiebedrijven. Er kunnen maximaal 20  personen deelnemen.

Tijd

De leergang Systemisch Adviseren van Familiebedrijven is duurt één jaar. Eens per 6 weken is er een tweedaagse bijeenkomst op woensdag en donderdag. Tussendoor is er intervisie. In totaal besteed je ongeveer 8 uur per week aan je studie. Doordat het praktijkleren centraal staat zal een deel van de uren samenvallen met je eigen adviespraktijk. 

Data

Data: woensdagen van 10:00 tot 17:00 en donderdagen van 9:00 tot 16:00

 • Blok 1 - 12 & 13 januari 2022
 • Blok 2 - 16 & 17 februari 2022
 • Blok 3 - 16 & 17 maart 2022
 • Blok 4 - 20 & 21 april 2022
 • Blok 5 - 1 & 2 juni 2022
 • Blok 6 - 6 & 7 juli 2022
 • Blok 7 - 7 & 8 september 2022
 • Blok 8 - 12 & 13 oktober 2022
 • Herkansing 16 november 2022
 • Terugkomdag 15 december 2022

Kosten

Je betaalt € 5.950,00 excl. 21% BTW en je hebt boeken nodig. De accommodatiekosten en overnachtingen worden apart in rekening gebracht.

Accreditatie

De leergang Systemisch adviseren van familiebedrijven is een post HBO opleiding die ter toetsing voorligt bij CPION. Het programma van deze opleiding is gebaseerd op het PE-programma van de OOA (Orde voor Organisatie Adviseurs)

Studiebelasting 

200 tot 250 uur voor de totale opleiding.

Incompany

Er kan gekozen worden voor een incompany programma in de organisatie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

AHpro: Bij- en nascholing voor professionals

Dit traject valt onder AHpro. AHpro biedt (online) cursussen en trainingen aan voor mensen en organisaties die zich willen laten bij- en nascholen. Ons aanbod richt zich op alles wat te maken heeft met ‘ondernemen, bedrijfskunde, dier & voedsel binnen de agrosector’ en ‘food, nature & urban green’. Actuele thema’s zijn onder andere: verduurzaming, energietransitie, technologische innovatie en herstel van biodiversiteit. Daarnaast bieden wij ook maatwerktrajecten en incompany trainingen.