Bachelor deeltijd opleiding Docent en kennismanager Horeca bakkerij en recreatie Aeres Hogeschool Wageningen

Docent Horeca Bakkerij en Recreatie

CROHO: Leraar voortgezet onderwijs Consumptieve Techniek I en II (35423)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Docent zijn is veel meer dan kennis overbrengen: je helpt jongeren groeien, hun talenten ontdekken en geeft ze bagage mee voor de toekomst. Met jouw achtergrond en interesse in koken, bakken, gastvrijheid, voeding of eventorganisatie kun jij het verschil maken in de klas. In deze opleiding leer je hoe je jouw praktijkervaring vertaalt naar betekenisvol en activerend onderwijs. Zo creëer je een leeromgeving die aansluit bij de belevingswereld van leerlingen en stimuleer je hun ontwikkeling op het vmbo, mbo of in het praktijkonderwijs.

De duur van de opleiding hangt af van jouw eerdere opleidingen, ervaringen en studietempo. Na je aanmelding bespreken we jouw opleidingstraject en de keuzes die je hierbij kunt maken. Zo geef je jouw studie zelf vorm en maak je direct impact in het beroepsonderwijs.

Toelatingseisen

Mogelijke routes op basis van opleiding en ervaring

Kenmerken
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie Docent Horeca Bakker en Recreatie

Als deeltijdstudent combineer je studie en werk. In het eerste half jaar bespreken we wat je al kent en kunt. Op basis daarvan stellen we jouw eigen programma vast. Wanneer je het volledige programma doorloopt, verbreed je je vakkennis op het gebied van consumptieve techniek en didactische vaardigheden. Je leert hoe je jouw expertise vertaalt naar goed onderwijs en hoe je een veilig en motiverend leerklimaat creëert. Daarbij plaats je je vak in een bredere maatschappelijke context. Je maakt kennis met de school als organisatie en koppelt dit aan je eigen werkervaring. Ook ontdek je verschillende manieren van lesgeven en ontwerp je leeractiviteiten die aansluiten bij de behoeften van je leerlingen of studenten.

Onderzoek speelt een belangrijke rol. Je pakt vraagstukken op die relevant zijn in jouw dagelijkse praktijk en ontwikkelt verbeteringen met passende methoden. In de eindfase van je opleidingstraject zijn de opdrachten complexer en wordt meer zelfstandigheid van je gevraagd.

Daarnaast werk je aan je professionele ontwikkeling: je reflecteert op je kwaliteiten en drijfveren en scherpt je communicatieve vaardigheden aan. In de laatste fase geef je richting aan je eigen profiel met een minor en een praktijkgericht onderzoek. Zo groei je uit tot docent en kennismanager die stevig in het vak staat.
Praktische vragen

Hoe zit het met...

  • Mogelijke vrijstellingen

    Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt af van je opgedane kennis- en werkervaring. Na aanmelding beoordelen we eerst je mogelijkheden voor vrijstellingen op basis van je eerdere behaalde diploma’s. Na de start bespreken en beoordelen we wat je daarnaast al kent en kunt. Op basis daarvan stellen we jouw uiteindelijke programma vast. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating.

  • Studiestart en studiebelasting

    De opleiding start elk jaar in september. De volledige bachelor hbo-opleiding duurt 4 jaar, maar de duur hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie. Door mogelijke vrijstellingen, keuzes en je eigen leertempo kun je het traject aanzienlijk verkorten. Zie ook de info onder ‘verkorte trajecten’. Reserveer bij alle trajecten 1 vaste dag per week voor studieactiviteiten. Bij de start van de opleiding kan er wekelijks les in Wageningen zijn, later zal dat niet meer elke week zijn. We houden met de lestijden zoveel mogelijk rekening met de reistijd van studenten uit heel het land.

    Naast de lesdagen, oefen je minimaal 1 dag per week op je werkplek met opdrachten die je zoveel mogelijk kunt laten aansluiten bij je eigen praktijk. Ook zijn er zelfstudie-uren. Reken op een studiebelasting van gemiddeld 20 uur per week.

  • Werkplekleren
    Vanaf het begin van je studie leer je ook door te oefenen met opdrachten in de praktijk. We noemen dat werkplekleren. Het is belangrijk dat je voor aanvang van de studie een werkplek hebt gevonden. Werk je al in het onderwijs, dan kan het werkplekleren daar misschien (geheel of gedeeltelijk) plaatsvinden. Om je te helpen bij het vinden van een goede werkplek, hebben we beschreven waar deze aan moet voldoen. Meer informatie daarover vind je hier.
  • Kosten en financiering

    Als je overweegt om de studie te starten, dan is het goed om te weten welk type collegegeld voor jou van toepassing is. En voor welke subsidies of financieringsmogelijkheden je mogelijk in aanmerking komt. We helpen je graag op weg.

    Meer informatie over kosten en financiering.

  • Met de juiste papieren voor de klas
    Werken in het beroepsonderwijs
    Met deze opleiding behaal je de tweedegraads bevoegdheid voor het beroepsgerichte profiel horeca, bakkerij en recreatie. Je mag lesgeven in het praktijkonderwijs en vmbo of werken in het beroepsonderwijs voor volwasseneducatie. Tevens mag je lesgeven in je eigen vakgebied op het mbo. Je bekwaamheid hiervoor wordt door je werkgever beoordeeld en bepaald.

    Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Horeca Bakkerij en Recreatie kunt worden. Wil je lesgeven binnen dit vakgebied, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Download het schema met de verschillende trajecten, dit helpt je om het juiste traject bij jouw situatie te vinden.

    Naast docent zijn er ook andere rollen in het onderwijs, denk aan onderwijsondersteuner of onderwijsinnovator. Je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Check hier de mogelijkheden, zodat je de beste keus voor jouw toekomst maakt.
     

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

hbr studenten die vis bereiden
Consumptieve Techniek salade
Tomaten bereiden
studenten horeca klaslokaal
Je toekomst

Wat je kunt na je studie

Met deze opleiding behaal je een bachelor hbo-diploma en de tweedegraads bevoegdheid voor het beroepsgerichte profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie. Met de bevoegdheid mag je lesgeven in het vmbo en praktijkonderwijs, binnen het hele vakgebied. Je mag ook lesgeven op mbo binnen je eigen expertise, waarbij de mbo beoordeelt of je daarvoor vakinhoudelijk bekwaam bent.

Een carrière buiten het onderwijs als kennismanager is ook mogelijk. Je helpt als professional organisaties met maatschappelijke vraagstukken binnen de gastvrijheidsindustrie. Je vak-/branchekennis én kennis over anderen laten leren, kun je daarbij goed inzetten. Bijvoorbeeld in functies als: adviseur in het bedrijfsleven of bij overheidsinstanties, of educatiemedewerker bij een maatschappelijke organisatie.

Ook kun je een baan in het onderwijs prima combineren met een baan in het bedrijfsleven (hybride docentschap) of dit afwisselen. 

Vragen?

Heb je nog een vraag over deze opleiding?