Heb je passie voor horeca (koken, bakken, gastheerschap) of eventmanagement en zie jij jezelf wel voor de klas staan? Dan is de studie Docent en kennismanager Horeca Bakkerij en Recreatie iets voor jou. Met dit hbo-diploma op zak ben je tweedegraads bevoegd en geef je les in het (v)mbo in alles wat te maken heeft met de gastvrijheidsindustrie. Je duikt in de wereld van koken, bakken, gastheerschap en eventmanagement. Zo leid jij nieuwe generaties koks, patissiers, traiteurs, bakkers en eventmanagers op.
Docent Horeca Bakkerij en Recreatie
- Ik zoek
- Voltijdopleiding
- Niveau opleiding
- Bachelor
- Locatie
- Wageningen
- Duur
- 4 jaar
Zo word je toegelaten
Havo- of vwo-diploma met profiel
Mbo-diploma
Opleiding in deeltijd volgen
-
Aanvullende toelatingseisen
Studenten met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek (inclusief biologie) kunnen vrijstellingen krijgen. Dit wordt bepaald na het studiekeuzegesprek.
Dit leer je tijdens je studie
In de eerste twee jaar verbreed je je kennis en vakvaardigheden. Je verdiept je in de samenstelling van voedingsmiddelen, bereidingstechnieken en presentatie. Je leert je vak koppelen aan de onderwijspraktijk en er motiverende lessen van maken. Je ontdekt hoe je rolmodel voor leerlingen kunt zijn en zorgt voor een veilige en fijne leeromgeving. Je maakt direct kennis met de praktijk en volgt trends in de branche. Je ontdekt hoe een school functioneert en hoe die verbonden is met bedrijven en instellingen in de omgeving. Ook krijg je inzicht in verschillende manieren van lesgeven en oefen je met het ontwerpen van uitdagende leeractiviteiten.
Naast het opdoen van kennis ontwikkel je je als professional. Je onderzoekt vraagstukken in onderwijs en de sector en leert hoe je met onderzoek verbeteringen opstelt en test. Stap voor stap word je steeds beter in het werken met complexere onderwerpen en methoden. Je reflecteert op je kwaliteiten en ontwikkelpunten en leert hier gericht mee aan de slag te gaan.
In de laatste twee jaar richt je je meer op je eigen profiel. Je kiest hoe je je verder verdiept of verbreedt, bijvoorbeeld via een minor bij Aeres of een andere hogeschool. Ook doe je praktijkgericht onderzoek in een onderwerp dat jou aanspreekt. Zo groei je verder als docent en kennismanager binnen jouw vakgebied en ben je klaar voor een betekenisvolle carrière in het onderwijs of daarbuiten.
Het leren in de beroepspraktijk speelt bij ons een belangrijke rol. Elke lesweek bestaat al vanaf de start uit een combinatie van 2 à 3 lesdagen en 2 stagedagen, zowel in het onderwijs als het bedrijfsleven. Dit kan in de regio waar je woont, dus je kunt eventueel thuis blijven wonen.
Wat je kunt na je studie
Na de opleiding ben je bevoegd om les te geven op het gebied van food, horeca, bakkerij of recreatie in het vmbo, mbo en hbo. Ook kun je aan de slag in het bedrijfsleven of bij de overheid.
Beroepsmogelijkheden zijn:
- Tweedegraads lesbevoegd docent food, bakkerij, horeca en recreatie in het beroepsonderwijs
- Trainer/coach of adviseur in het bedrijfsleven of bij een brancheorganisatie
- Praktijkbegeleider