Bachelor deeltijd opleiding Docent en kennismanager Recreatie en gezelschapsdieren Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Recreatie- en Gezelschapsdieren

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Heb je affiniteit met dieren, wil je graag met dieren werken en vind je het leuk om jouw kennis te delen met jongeren? Of ben je toe aan een carrièreswitch of wil je een volgende stap maken in je onderwijscarrière? Dan is de studie Docent en kennismanager Recreatie- en Gezelschapsdieren dé opleiding voor jou!

Met dit diploma ben je tweedegraads bevoegd en geef je les in het groene beroepsonderwijs. Je leert leerlingen bijvoorbeeld over soorten en rassen in de dierenwereld, dierverzorging en over het gedrag en trainen van dieren.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

 • Vrijstellingen

  Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie. Voor vragen over vrijstellingen kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating

 • Met de juiste papieren voor de klas

  Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Groen kunt worden. Wil je lesgeven in het Profiel Groen, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Op deze pagina helpen we je het juiste traject te kiezen!

 • Verkorte trajecten

  Soms kun je op basis van je vooropleiding in een verkort traject instromen. Dit geldt wanneer je instroomt met een eerder behaald hao-diploma (hoger agrarisch onderwijs), een pabo-diploma of een andere eerder behaalde lerarenopleiding. Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep.

  • Kijk hier voor meer informatie over Zij-instroom in Beroep. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een diploma in het hogere agrarisch onderwijs hebben behaald. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een lerarenopleiding hebben afgerond.
 • Studiebelasting

  De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo (of daardoor eventueel ook langer). De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

 • Jouw rol in het onderwijs

  Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Roofvogel
Aeres Hogeschool Wageningen binnenkant klaslokalen
student in laboratorium onderzoek Aeres Hogeschool Almere
Groene sector docent met jonge leerlingen buiten bij water
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeuse

Tijdens de propedeuse leer je alles over wat met dieren te maken heeft en zet je de eerste stappen op het gebied van lesgeven. We zorgen ervoor dat je een goede basis legt voor de rest van je studie. Hierbij kun je denken aan het volgen van exacte vakken en het opdoen van praktische vaardigheden. Daarnaast doe je al vanaf het eerste jaar ervaring op in het voor de klas staan.

Hoofdfase

In deze fase verdiep je je verder in de vakinhoud en in het vak van docent. Je leert over soorten en rassen in de dierenwereld, dierverzorging, over gedrag en training, relaties tussen mens en dier, dierethiek, gedragsbiologie en over het verantwoord houden en fokken van dieren. Ook is er volop aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie. Je leert dus bijvoorbeeld hoe je je leerlingen kunt betrekken bij de lesstof en hoe je deze stof zo goed mogelijk overbrengt.

Afstuderen

In de afstudeerfase ga je aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je nog drie andere modules, waarbij je de vrijheid hebt om deze binnen Aeres Hogeschool te volgen, of bij een andere hogeschool of universiteit.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Na de opleiding ben je tweedegraads lesbevoegd en mag je lesgeven in het groene onderwijs op vmbo, mbo en hbo. Ook kun je aan de slag bij maatschappelijke en educatieve organisaties én in het bedrijfsleven of bij de overheid.

 • Beroepen

  Welk beroep kun je na de opleiding uitoefenen? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Leraar vmbo binnen het profiel Groen
  • Docent mbo dier
  • Educatief medewerker bij een dierentuin
  • Vertegenwoordiger diervoeding
  • Voorlichter dierverzorging
 • Ondernemen

  Ben je ondernemend en droom je over een eigen bedrijf? Ook dat kan natuurlijk met deze praktijkgerichte opleiding.

Enthousiast?