Alle organisaties waar leren belangrijk is, hebben behoefte aan vernieuwers. Zowel in het onderwijs als daarbuiten. Met de Master Leren en Innoveren word jij een professional die kansen ziet en collega’s inspireert. Waar kan het beter? En leuker? Niet elke innovatie is groots en meeslepend. Maar jij ziet wel altijd waar nog meer resultaat te halen valt. Je vervult een voorbeeldrol in je organisatie. Inspirerend en deskundig. Belangrijkste vereiste: een groot hart voor de lerende medemens. In 2019 is deze masteropleiding voor de zesde keer uitgeroepen tot Topopleiding in de Keuzegids Masters. In de uitgave van 2020 vindt er geen ranking meer plaats (en geen titel ‘topleiding’), maar de resultaten van deze master zijn onverminderd hoog. Op vrijwel alle punten zijn de scores (veel) hoger dan van vergelijkbare masters.

Waarom kies je voor deze studie?

• Je ontwikkelt nieuw vakmanschap naast wat je al in huis hebt.
  • Je speelt een grotere rol in de organisatie.
  • Je helpt het leren en innoveren in de organisatie echt vooruit.
  • Je leert inspireren, overtuigen en samen resultaat neerzetten.
  • Je zet je professionele ontwikkeling kracht bij en bouwt aan je carrière.
  • Tweejarige masteropleiding
  • Wageningen
  • Deeltijd
  • Studiebelasting: ± 20 uur per week
  • Voor onderwijs, zorg, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties

Voor wie?

Deze deeltijd masteropleiding is bedoeld voor professionals die sturing willen geven aan ontwikkeling en innovatie binnen hun beroepspraktijk, bijvoorbeeld voor:

• docenten in het beroepsonderwijs (vmbo, mbo, hbo), primair en voortgezet onderwijs;
  • managers, adviseurs en beleidsmedewerkers in bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met het leren in een organisatie;
  • zelfstandig adviseurs die zich bezighouden met leer- en ontwikkelvraagstukken.

Kortom: voor elke professional die mensen wil helpen creatiever en nieuwsgieriger in hun werk te staan. Die het werk via leren en ontwikkelen blijvend wil verbeteren.

Inhoud van de studie

Je doet praktijkgericht onderzoek om kennis voor je organisatie te genereren en om een gedegen basis te hebben voor je innovatie. Je leidt en begeleidt vervolgens de innovatie op basis van inhoudelijk gezag. Hierbij is transparantie en communicatie cruciaal. Je bent een gesprekspartner voor alle lagen in de organisatie.

Samen leren

Je werkt gedurende de opleiding aan je eigen onderzoeksinnovatie-ambitie. Die voer je uit in je eigen beroepspraktijk. Het werken aan je innovatie-ambitie is je rode draad door de opleiding. Samen met een klein groepje medestudenten deel je kennis, tips en vorderingen om elkaar te helpen en te verrijken. Daarnaast volg je vijf inhoudelijke thema’s die elk een belangrijk perspectief op leren en innoveren bieden. Aan die thema’s werk je op verschillende manieren en in verschillende collectieven.

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de master Leren en Innoveren in deeltijd met:

• afgeronde hbo- of bacheloropleiding
  • twee jaar relevante werkervaring in leren en ontwikkelen, bijvoorbeeld in het onderwijs, in een HRM-context of als zelfstandig adviseur.

Opbouw

De deeltijd Master Leren en Innoveren is een tweejarige opleiding. Eens per vier weken is er een tweedaagse bijeenkomst op vrijdag (inclusief avond) en zaterdagochtend. In totaal besteed je ongeveer 20 uur per week aan je studie. In het eerste jaar is er een Internationale week, in principe gekoppeld aan de EAPRIL-conferentie (kijk op eapril.org). Het is aan te bevelen om in het tweede jaar ook aan die conferentie deel te nemen.

Tijdens de twee jaar van deze masteropleiding verdiep je je in het vormgeven en realiseren van leerinnovaties. Je krijgt begeleiding van een masterdocent die je studiecoach en onderzoeksbegeleider is. Daarnaast zijn er verschillende experts betrokken bij de opleiding, waaronder de lectoren van Aeres Hogeschool Wageningen vanuit hun onderzoeksprogramma’s.

Toekomst

Als onderzoekende innovator zie je kansen en neem je het initiatief. Je weet – geïnformeerd door gedegen onderzoek - welke vernieuwing de meeste kans heeft en hoe je het leren van anderen stimuleert. Je bent op de hoogte van nieuwe inzichten, je kent je context en je collega’s en weet hoe je leerinnovaties in een samenspel voor elkaar kunt krijgen. Door deze studie:

• word je een professional in leren en ontwikkelen;
  • verstevig je je rol in de organisatie;
  • leer je leiding nemen vanuit kennis;
  • maak van elke innovatie een gezamenlijke onderneming.

Interesse?

• Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van jouw studiekeuze, bieden we verschillende voorlichtingsactiviteiten aan. Bekijk ze hier.

Voorlichting
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

Collegegeld
  • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

Financiering
  • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.