Cover M DT Leren en Innoveren Topopleiding

Leren en Innoveren

Locatie
Wageningen
Niveau
Master
Duur
2 jaar

Alle organisaties waar leren belangrijk is, hebben behoefte aan vernieuwers. Zowel in het onderwijs als daarbuiten. Met de Master Leren en Innoveren word jij een professional die kansen ziet en collega’s inspireert. Waar kan het beter? En leuker? Niet elke innovatie is groots en meeslepend. Maar jij ziet wel altijd waar nog meer resultaat te halen valt. Je vervult een voorbeeldrol in je organisatie. Inspirerend en deskundig. Belangrijkste vereiste: een groot hart voor de lerende medemens.

Waarom kies je voor deze studie?

 • Word docent met een plus
 • Draag bij aan vernieuwing in het onderwijs
 • Verdieping in het onderwijsvak
Talent voor groei
 • Tweejarige masteropleiding
 • Deeltijd
 • Wageningen

Inhoud van de studie

Als onderzoekende innovator van leren weet je dat je vernieuwing samen creëert binnen een organisatie. Je zorgt samen met collega’s voor nieuwe en relevante kennis en handelingspraktijken. De focus ligt hierbij op leren en stimuleren van leren bij anderen. Je neemt initiatief en kunt projecten leiden en begeleiden. Je kunt hier ook goed over vertellen, zowel binnen als buiten de onderwijsinstelling, want je bent voor alle lagen in de organisatie een belangrijke gesprekspartner. Bovendien doe je onderzoek in de praktijk voor extra kennis en onderbouwing van innovaties. Je inspireert anderen en jezelf door onderzoek en innovatie.

Samen leren

Tijdens de opleiding werk je aan een eigen onderzoeksinnovatieopdracht. Deze opdracht voer je vooral uit in jouw eigen werkomgeving. Daarnaast werk je samen met studenten die een inhoudelijk vergelijkbaar innovatieproject of onderzoek hebben. Samen vormen jullie een ‘Community of Practice’ (COP). Je deelt kennis, vaardigheden, tips en trucs en vorderingen. Zo verrijken en helpen jullie elkaar. Binnen elk thema vorm je een leergroep: de ‘Community of Learning’ (COL). In de COL verdiep je je samen met medestudenten in een bepaald onderwerp.

Meer informatie

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de master Leren en Innoveren in deeltijd met:

 • minimaal een hbo- of bachelordiploma en minimaal twee jaar relevante werkervaring in het onderwijs of in de HRD-context.
Meer informatie

Opbouw

Tijdens de tweejarige deeltijdopleiding Leren en Innoveren combineer je de studie met innovatie op je werkplek. De studielast is ongeveer 20 uur per week. Eén keer per vier weken is er een tweedaagse bijeenkomst op vrijdag (inclusief avond) en zaterdagochtend. Daarnaast neem je in het eerste jaar deel aan de Internationale week. Vanuit de opleiding wordt aanbevolen om in het tweede jaar deel te nemen aan de EAPRIL-conferentie.

Kenniscreatie (Knowledge building)

Het didactisch concept van de masteropleiding is gebaseerd op kennis creëren. Je construeert zelf - en in interactie met anderen - kennis en inzichten over de werkelijkheid. Je bouwt hier op voort en komt daardoor samen met studiegenoten tot veranderde of nieuwe collectieve kennis en inzichten. Deze manier van leren leidt tot een kenniscompetente master.

Meer informatie

Toekomst

Onze samenleving is gebaat bij modern onderwijs dat studenten opleidt voor de toekomst. Die toekomst vraagt om creativiteit en nieuwsgierigheid. Deze masteropleiding stimuleert je om buiten de eigen kaders te denken. Daarnaast geeft het je een gedegen kennis- en ervaringsbasis.

Voorbeelden van projecten die je als master kunt uitvoeren zijn:

 • Curriculumvernieuwingen vormgeven.
 • Met collega’s vraagstukken rondom social media in het onderwijs uitwerken.
 • Een professionele leergemeenschap tussen docenten opzetten.

Interesse?

 • Maak kennis met onze studies, studenten en docenten, bijvoorbeeld op een open dag.

  Voorlichting
 • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

  Collegegeld
 • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

  Financiering
 • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.

  Inschrijven