Bachelor deeltijd opleiding Docent en kennismanager Tuin en akkerbouw Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Als professional binnen de Tuin- en Akkerbouw ben je bekend met de ontwikkelingen in deze sector. Er gebeurt de laatste jaren veel: energiegebruik, pesticiden maar ook de kwaliteit van de leefomgeving liggen onder een vergrootglas. Met deze studie ga jij bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de sector. We leren je onder meer over de gewassen, maar ook kennisdeling en didactische vaardigheden spelen een grote rol in deze opleiding.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

 • Vrijstellingen

  Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie. Voor vragen over vrijstellingen kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating

 • Met de juiste papieren voor de klas

  Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Groen kunt worden. Wil je lesgeven in het Profiel Groen, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Op deze pagina helpen we je het juiste traject te kiezen!

 • Verkorte trajecten

  Soms kun je op basis van je vooropleiding in een verkort traject instromen. Dit geldt wanneer je instroomt met een eerder behaald hao-diploma (hoger agrarisch onderwijs), een pabo-diploma of een andere eerder behaalde lerarenopleiding. Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep.

  • Kijk hier voor meer informatie over Zij-instroom in Beroep. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een diploma in het hogere agrarisch onderwijs hebben behaald. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een lerarenopleiding hebben afgerond.
 • Studiebelasting

  De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo (of daardoor eventueel ook langer). De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

 • Jouw rol in het onderwijs

  Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Rooftop ontdekkingsdak Aeres Hogeschool Almere
Aeres Hogeschool Wageningen binnenkant klaslokalen
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeuse

In de eerste fase maak je kennis met het lesgeven binnen de groene sector, leer je hoe gewassen groeien, over voedselveiligheid, kwaliteit en logistieke processen. Je leert over economische en organisatorische kanten van het runnen van een bedrijf. Deze kennis breng je meteen in de praktijk.

Hoofdfase

In deze fase is er aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie en voor verdieping en vernieuwing in het groene vak. Je leert bijvoorbeeld hoe je klanten kunt adviseren en hoe je samen met inwoners van een gemeente de groene omgeving kunt inrichten. Ook kijk je in deze fase over de grenzen van je eigen studierichting heen en volg je onderdelen van andere richtingen.

Afstuderen

In de afstudeerfase ga je aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je nog drie andere modules, waarbij je de vrijheid hebt om deze binnen Aeres Hogeschool te volgen, of bij een andere hogeschool of universiteit. 

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Lesgeven

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor behaald en je mag nu lesgeven in het groene onderwijs binnen het vmbo, mbo en hbo.

  • Leraar vmbo binnen het profiel groen
  • Docent mbo tuinbouw, akkerbouw of landbouw
 • Baankansen

  Wil je na het behalen van je diploma verder in het bedrijfsleven? Dit zijn enkele voorbeelden van banen:

  • Adviseur gewasbescherming
  • Kwaliteitsmanager bij een groente- of fruitveiling
Enthousiast?