Cover B DT Docent Groene Sector

Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw

Wageningen
4 jaar

Als professional in de Tuin- en Akkerbouw weet je dat de sector voortdurend voor nieuwe uitdagingen staat: het op peil houden van de voedselproductie, aandacht voor voedselkwaliteit, gebruik van energie, pesticiden, ga zo maar door. Meer dan ooit heeft deze sector professionals nodig die hun werk en onderneming voortdurend kunnen vernieuwen. Dat vergt een lerende houding en relevante kennis en ervaring. Wil jij een bijdrage leveren aan zo'n toekomstige generatie professionals in tuin- en akkerbouw, in het onderwijs of het bedrijfsleven? Kies dan voor de opleiding Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw.

Waarom kies je voor deze studie?

• De onderwijsbevoegdheid halen in je groene vak
  • Leren middenin de praktijk
  • Je leert uitdagend lesgeven
  • Carrière in onderwijs of bedrijfsleven, of beide combineren
  • Tweedegraads bevoegdheid
  • Studiebelasting: ± 20 uur per week
  • Minimaal 1 stagedag per week
  • Groene vakkennis op hbo-niveau
  • Pedagogiek en didactiek
  • Ook in voltijd

Inhoud van de studie

De algemene basis binnen de opleiding bestaat uit vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, organiseren en samenwerken, praktische instructies geven en leerlingen begeleiden. De richting Docent en kennismanager Tuin- en akkerbouw leert je onder andere over:

• Vermeerderingstechnieken en teeltbeïnvloeding
  • Gewaskeuze,- bescherming en plantgezondheid
  • Kwaliteit en logistiek
  • Bedrijfskunde en maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Pedagogiek, didactiek en communicatievaardigheden

Deze opleiding geeft je volop toekomstmogelijkheden: een baan in het onderwijs is goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven (hybride docent), of af het afwisselen (circulaire carrière). Dat maakt je flexibel en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

“Na jarenlang als professional in het werkveld actief te zijn geweest, word ik nu een gedreven vakdocent die er voor zorgt dat leerlingen net zo gedreven en gemotiveerd raken als ik destijds was tijdens mijn beroepsopleiding. De opleiding is pittig, maar ik sta nu bewuster in het leven en dit bewustzijn wil ik overbrengen op mijn omgeving.”

Mario, deeltijdstudent

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de deeltijd bachelorstudie Docent en kennismanager groene sector met een mbo-diploma (niveau 4) in de groene sector én drie jaar werkervaring in de groene sector na je opleiding.

Opbouw

De studie is een combinatie van theorielessen aangevuld met zelfstudie en leren in de praktijk. Per week volg je zes lesuren op locatie in Wageningen. De totale studielast is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

Toekomst

Na deze opleiding heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee ben je onder andere bevoegd om les te geven in de vakken binnen het profiel ‘groen’ in het vmbo en praktijkonderwijs. Ook mag je les geven op het mbo en hbo.

Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

• Docent Tuin- en akkerbouw
  • Voorlichter bij een brancheorganisatie
  • Adviseur gewasbescherming
  • Kwaliteitsmanager bloemenveiling

Interesse?

• Maak kennis met onze studies, studenten en docenten, bijvoorbeeld op een open dag.

Voorlichting
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

Collegegeld
  • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

Financiering
  • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.