Bachelor deeltijd opleiding Docent en kennismanager Natuur en communicatie Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Natuur en Communicatie

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Jij bent een echte natuurfanaat, werkt al in deze sector en wil jouw kennis en expertise graag delen met anderen. Tijdens deze studie leer je van de natuur, over de natuur en in de natuur. Daarnaast verdiep je je in hoe de mens en de natuur elkaar versterken. Zie jij jezelf al lesgeven als praktijkdocent binnen het (v)mbo, of werken bij een natuurorganisatie? Dan is de deeltijdstudie Docent en kennismanager Natuur en Communicatie jou op het lijf geschreven.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

 • Vrijstellingen

  Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie. Voor vragen over vrijstellingen kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating

 • Met de juiste papieren voor de klas

  Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Groen kunt worden. Wil je lesgeven in het Profiel Groen, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Op deze pagina helpen we je het juiste traject te kiezen!

 • Verkorte trajecten

  Soms kun je op basis van je vooropleiding in een verkort traject instromen. Dit geldt wanneer je instroomt met een eerder behaald hao-diploma (hoger agrarisch onderwijs), een pabo-diploma of een andere eerder behaalde lerarenopleiding. Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep.

  • Kijk hier voor meer informatie over Zij-instroom in Beroep. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een diploma in het hogere agrarisch onderwijs hebben behaald. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een lerarenopleiding hebben afgerond.
 • Studiebelasting

  De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo (of daardoor eventueel ook langer). De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

 • Jouw rol in het onderwijs

  Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Groene sector docent met leerlingen en microscoop
student in laboratorium onderzoek plant petrischaaltje Aeres Hogeschool Almere
Aeres Hogeschool Wageningen binnenkant klaslokalen
Student buiten onderzoek natuur biologie plant dier Aeres Hogeschool Almere
Lauwersmeer
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeuse

Tijdens de propedeuse maak je kennis met het vak en zet je de eerste stappen op het gebied van lesgeven. We zorgen ervoor dat je een goede basis legt voor de rest van je studie. Hierbij kun je denken aan het volgen van exacte vakken en het opdoen van praktische vaardigheden. Deze vaardigheden breng je vanaf het eerste studiejaar meteen in de praktijk.

Hoofdfase

In deze fase verdiep je je in je vakrichting, in het vak van docent en loop je een stage in de sector. Hierbij is er aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie. Je leert dus bijvoorbeeld hoe je je leerlingen kunt betrekken bij de lesstof en hoe je deze stof zo goed mogelijk overbrengt. Daarnaast gaan de lessen over onderwerpen als natuurfilosofie, natuureducatie en leren voor duurzame ontwikkeling.

Afstuderen

In de afstudeerfase ga je aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je nog drie andere modules, waarbij je de vrijheid hebt om deze binnen Aeres Hogeschool te volgen, of bij een andere hogeschool of universiteit.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor behaald en je mag nu lesgeven in het groene onderwijs binnen het vmbo, mbo en hbo. Als je je toekomst liever voortzet buiten het onderwijs kun je ook aan de slag bij bijvoorbeeld een maatschappelijke organisatie of het bedrijfsleven.

  • Docent Natuur/Groen
  • Educatie- of communicatiespecialist bij de overheid
  • Ecoloog bij een adviesbureau
  • Adviseur bij een natuurorganisatie
  • Educatief medewerker bij een natuur- & milieucentrum 
 • Doorstuderen

  Ben je na het afronden van je studie nog niet klaar om de schoolbanken te verlaten? Je kunt op verschillende manieren doorstuderen:

  • Bachelor Bos- en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit.
  • Bachelor Natuurwetenschap en innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht.

  Er zijn daarnaast tal van trainingen die je in het verlengde van deze studie kunt volgen.

Enthousiast?