Heb je passie voor natuur en leefomgeving, werk je in deze sector en ben je toe aan een volgende uitdaging? Met de studierichting Docent en kennismanager Natuur en Communicatie leer je hoe je jouw kennis en ervaring kunt gebruiken om toekomstige professionals in natuureducatie klaar te stomen voor hun werk. Professionals die in staat zijn hun kennis en enthousiasme over natuur en leven te delen met anderen. Om mens en natuur met elkaar te verbinden. En ook om zelf voortdurend te blijven leren.

Waarom kies je voor deze studie?

• De onderwijsbevoegdheid halen in je groene vak
  • Leren middenin de praktijk
  • Je leert uitdagend lesgeven
  • Carrière in onderwijs of bedrijfsleven, of beide combineren
  • Tweedegraads bevoegdheid
  • Studiebelasting: ± 20 uur per week
  • Minimaal 1 stagedag per week
  • Groene vakkennis op hbo-niveau
  • Pedagogiek en didactiek
  • Ook in voltijd

Inhoud van de studie

De algemene basis binnen de opleiding bestaat uit vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, organiseren en samenwerken, praktische instructies geven en leerlingen begeleiden. Tijdens de studierichting Natuur en Communicatie leer je onder andere over:

• De inzet van communicatie om mensen te informeren over de natuur
  • Natuurfilosofie en –psychologie
  • Biologie en ecologie
  • Ecosysteem-beheer en natuurbescherming
  • Didactiek, presentatievaardigheden en andere communicatievaardigheden

Deze opleiding geeft je volop toekomstmogelijkheden: een baan in het onderwijs is goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven (hybride docent), of af het afwisselen (circulaire carrière). Dat maakt je flexibel en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

“Na jarenlang als professional in het werkveld actief te zijn geweest, word ik nu een gedreven vakdocent die er voor zorgt dat leerlingen net zo gedreven en gemotiveerd raken als ik destijds was tijdens mijn beroepsopleiding. De opleiding is pittig, maar ik sta nu bewuster in het leven en dit bewustzijn wil ik overbrengen op mijn omgeving.”

Mario, deeltijdstudent

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de deeltijd bachelorstudie Docent en kennismanager groene sector met een mbo-diploma (niveau 4) in de groene sector én drie jaar werkervaring in de groene sector na je opleiding.

Opbouw

De studie is een combinatie van theorielessen aangevuld met zelfstudie en leren in de praktijk. Per week volg je zes lesuren op locatie in Wageningen. De lesdag communiceren we vanaf voorjaar 2021 op deze webpagina. De totale studielast is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

Toekomst

Na deze opleiding heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee ben je onder andere bevoegd om les te geven in de vakken binnen het profiel ‘groen’ in het vmbo en praktijkonderwijs. Ook mag je les geven op het mbo en hbo.

Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

• Docent groene vakken
  • Beleidsmedewerker
  • Beheerder van natuur-bezoekerscentrum
  • Adviseur bij natuurorganisatie
  • Educatief medewerker in de natuur

Interesse?

• Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van jouw studiekeuze, bieden we verschillende voorlichtingsactiviteiten aan. Bekijk ze hier.

Voorlichting
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

Collegegeld
  • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

Financiering
  • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.