Bachelor deeltijd opleiding Docent en kennismanager Horeca bakkerij en recreatie Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Horeca Bakkerij en Recreatie

CROHO: Leraar voortgezet onderwijs Consumptieve Techniek I en II (35423)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Heb je passie voor horeca, bakkerij of eventmanagement en vind je het leuk om jouw kennis te delen met jongeren? Of ben je toe aan een carrièreswitch of wil je een volgende stap maken in je onderwijscarrière? Dan is de studie Docent en kennismanager Horeca Bakkerij en Recreatie iets voor jou.

Met dit diploma ben je tweedegraads bevoegd en geef je les in het (v)mbo in alles wat te maken heeft met de gastvrijheidsindustrie. Zo leid jij nieuwe generaties koks, patissiers, traiteurs, bakkers en eventmanagers op.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

 • Vrijstellingen

  Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en/of een verkort traject hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring en eerder behaalde diploma’s. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie.

 • Studiebelasting

  De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo (of daardoor eventueel ook langer). De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week.

 • Verkorte trajecten

  Heb je al een hbo-bachelor behaald binnen dit vakgebied (bijv. hotelschool), of al een eerdere lerarenopleiding afgerond, dan is een verkort traject mogelijk. Vraag een studiekeuzegesprek aan om duidelijkheid te krijgen over de verwachte opleidingsduur voor jou.

  Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep. Kijk hier voor meer informatie.

 • Jouw rol in het onderwijs

  Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Consumptieve Techniek keuken
Consumptieve Techniek salade
Tomaten bereiden
In de keuken
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeuse

In de eerste fase van je opleiding onderbouw je de vakkennis die je al hebt met een bredere theoretische basis uit de voedingsleer, microbiologie en scheikunde.  Daarnaast leer je hoe mensen leren én hoe je informatie op een duidelijke en creatieve manier met anderen deelt. Je volgt daarvoor vakken als pedagogiek, didactiek en presenteren.

Hoofdfase

In deze fase van de studie krijg je meer verdieping in het vak. Je volgt ontwikkelingen en trends in de branche en verdiept je verder in chemische processen in de keuken en bakkerij. Je leert daarnaast over het optimaal begeleiden van leerlingen en groepen.

Afstuderen

In de laatste fase kies je zelf in welke richting je je verder specialiseert. Je ontwerpt een leertraject en doet afstudeeronderzoek naar een vraag die speelt in je eigen (onderwijs)praktijk.

De nadruk binnen de opleiding ligt op de praktijk en op zelfstandig studeren. Je volgt één dag in de week onderwijs in Wageningen. Daarnaast werk je minimaal drie dagen per week in een bedrijf dat aansluit bij de opleiding. Dit kan ook de organisatie zijn waar je al werkzaam bent.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Na de opleiding ben je bevoegd om les te geven op het gebied van food, horeca, bakkerij of recreatie in het vmbo, mbo en hbo. Ook kun je aan de slag in het bedrijfsleven of bij de overheid.

  Voorbeeldberoepen zijn:

  • Docent food, bakkerij, horeca en recreatie in het (v)mbo
  • Trainer/coach of adviseur in het bedrijfsleven
  • Adviseur op het gebied van food, bakkerij, horeca of recreatie, bijvoorbeeld bij een brancheorganisatie
 • Ondernemen

  Ben je ondernemend en droom je over een eigen bedrijf? Ook dat kan natuurlijk met deze praktijkgerichte opleiding.

Enthousiast?