Het bloemistenvak heeft voor jou geen geheimen meer. Je bent thuis en ervaren in materiaalgebruik, trends en styling. En die ervaring wil je graag delen. Met de opleiding Docent en Kennismanager Bloemsierkunst help je leerlingen en toekomstige professionals zich te ontwikkelen in hun vak, zowel in een educatieve setting als in het bedrijfsleven. Je draagt niet alleen kennis en vaardigheden over, maar je inspireert mensen om voortdurend te leren, zodat ze zichzelf en hun vakgebied blijven ontwikkelen.

Waarom kies je voor deze studie?

• De onderwijsbevoegdheid halen in je groene vak
  • Leren middenin de praktijk
  • Je leert uitdagend lesgeven
  • Carrière in onderwijs of bedrijfsleven, of beide combineren
  • Tweedegraads bevoegdheid
  • Studiebelasting: ± 20 uur per week
  • Lesdag 1e jaar: maandag (onder voorbehoud)
  • Minimaal 1 stagedag per week
  • Groene vakkennis op hbo-niveau
  • Pedagogiek en didactiek
  • Ook in voltijd

Inhoud van de studie

De algemene basis binnen de opleiding bestaat uit vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, organiseren en samenwerken, praktische instructies geven en leerlingen begeleiden. De richting Docent en kennismanager Bloemsierkunst leert je onder andere over:

• Kleurenleer en vormgeving
  • Bloemen- en plantenkennis
  • Schets- en tekentechnieken
  • Ondernemersvaardigheden, financieel- en personeelsmanagement
  • Kennisoverdracht, didactiek, communicatie en presentatie

Dit is 1 van de 9 studierichtingen die je kan kiezen binnen de opleiding Docent en kennismanager Groene sector. Ook zijn er verkorte trajecten mogelijk wanneer je al een ‘groene hbo’ hebt afgerond óf al een andere docentbevoegdheid hebt. Hier vind je het overzicht van alle mogelijkheden.

Deze opleiding geeft je volop toekomstmogelijkheden: een baan in het onderwijs is goed te combineren met een baan in het bedrijfsleven (hybride docent), of af het afwisselen (circulaire carrière). Dat maakt je flexibel en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

“Na jarenlang als professional in het werkveld actief te zijn geweest, word ik nu een gedreven vakdocent die er voor zorgt dat leerlingen net zo gedreven en gemotiveerd raken als ik destijds was tijdens mijn beroepsopleiding. De opleiding is pittig, maar ik sta nu bewuster in het leven en dit bewustzijn wil ik overbrengen op mijn omgeving.”

Mario, deeltijdstudent

Toelating

Je bent toelaatbaar voor de deeltijd bachelorstudie Docent en kennismanager Groene sector met een mbo-diploma (niveau 4) in de groene sector én drie jaar werkervaring in de groene sector na je opleiding.

Lees verder over toelating, vrijstellingen, verkorte trajecten en subsidiemogelijkheden.

Opbouw

De studie is een combinatie van theorielessen aangevuld met zelfstudie en leren in de praktijk. Per week volg je zes lesuren op locatie in Wageningen.  De totale studielast is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

Toekomst

Na deze opleiding heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee ben je onder andere bevoegd om les te geven in de vakken binnen het profiel ‘groen’ in het vmbo en praktijkonderwijs. Ook mag je les geven op het mbo en hbo.

Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

• Docent bloem
  • Stylist
  • Ondernemer
  • Redacteur bij een vakblad
  • Meesterbinder

Interesse?

• Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van jouw studiekeuze, bieden we verschillende voorlichtingsactiviteiten aan. Bekijk ze hier.

Voorlichting
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

Collegegeld
  • Een tegemoetkoming voor de studiekosten is in sommige gevallen mogelijk.

Financiering
  • Wil je je inschrijven? Inschrijven voor deze studie doe je via de website van Studielink.