Ad DT Bloemsierkunst

Docent en kennismanager Bloemsierkunst

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Heb je passie voor bloemen, ben je creatief en vind je het leuk om jouw kennis te delen met jongeren? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Dan is de studie Docent en kennismanager Bloemsierkunst iets voor jou!

Met dit hbo-diploma op zak ben je tweedegraads bevoegd en geef je les in het (v)mbo in alles wat te maken heeft met bloemen en decoratie. Zo leid jij nieuwe generaties bloemisten op of ga je verder in de bloemenbranche.

Cover Ad VT Bloemsierkunst
Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

 • Vrijstellingen

  Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie. Voor vragen over vrijstellingen kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating

 • Met de juiste papieren voor de klas

  Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Groen kunt worden. Wil je lesgeven in het Profiel Groen, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Op deze pagina helpen we je het juiste traject te kiezen!

 • Verkorte trajecten

  Soms kun je op basis van je vooropleiding in een verkort traject instromen. Dit geldt wanneer je instroomt met een eerder behaald hao-diploma (hoger agrarisch onderwijs), een pabo-diploma of een andere eerder behaalde lerarenopleiding. Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep.

  • Kijk hier voor meer informatie over Zij-instroom in Beroep. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een diploma in het hogere agrarisch onderwijs hebben behaald. 
  • Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een lerarenopleiding hebben afgerond.
 • Studiebelasting

  De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo (of daardoor eventueel ook langer). De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

 • Jouw rol in het onderwijs

  Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Ad Bloemsierkunst boeket op schaal
Julie van Veen 3
Bloemsierkunst pioenroos
Ad Bloemsierkunst boeket op glazen vaas
Ad Bloemsierkunst schalen op elkaar gestapeld
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeuse

Tijdens de propedeuse houd je je bezig met alles wat met bloemen te maken heeft en zet je de eerste stappen op het gebied van lesgeven. We zorgen ervoor dat je een goede basis legt voor de rest van je studie. Hierbij kun je denken aan het volgen van exacte vakken en het opdoen van praktische vaardigheden. Daarnaast doe je al vanaf het eerste jaar ervaring op in het voor de klas staan.

Hoofdfase

In deze fase verdiep je je verder in bloemsierkunst en in het vak van docent. Je leert over hoe bloemen en planten bijdragen aan sfeer en beleving, geuren en kleurenleer en over trends en ontwikkelingen in de bloemenbranche. Ook is er aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie. Je leert dus bijvoorbeeld hoe je je leerlingen kunt betrekken bij de lesstof en hoe je deze stof zo goed mogelijk overbrengt.

Afstuderen

In de afstudeerfase ga je aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je nog drie andere modules, waarbij je de vrijheid hebt om deze binnen Aeres Hogeschool te volgen, of bij een andere hogeschool of universiteit.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Na de opleiding ben je bevoegd om les te geven in het groene onderwijs op vmbo, mbo en hbo of ga je werken in het bedrijfsleven. Ook kun je een baan in het onderwijs prima combineren met een baan in het bedrijfsleven of dit afwisselen. Je kunt aan de slag als bijvoorbeeld:

  • Leraar vmbo binnen het profiel Groen
  • Docent mbo bloem/ styling/ design
  • Meesterbinder
  • Manager
  • Projectleider bloemsierkunst-event 
 • Ondernemen

  Ben je ondernemend en droom je over een eigen bedrijf? Ook dat kan natuurlijk met deze praktijkgerichte opleiding. Denk daarbij aan de volgende kansen:

  • Zelfstandig ondernemer detailhandel
  • Zelfstandig ondernemer online business
Enthousiast?

Tijd voor de volgende stap!

Stel je vraag aan Bureau Opleidingsadvies en Toelating