Nederland is na Amerika de grootste food-exporteur ter wereld. Wil jij meedenken over hoe we onze lokale en wereldwijde voedselproductie duurzaam kunnen verbeteren? Ooit nagedacht over waar de ingrediënten van jouw pizza vandaan komen? Kies dan voor de Engelstalige studie International Food Business! Net als bij iedere bedrijfskundige studie krijg je alle info over hoe je een bedrijf start en laat groeien. Daarnaast leer je alles over voedsel en de constant veranderende sector, hoe consumenten keuzes maken en hoe je innovatieve producten produceert en in de markt zet. Ook ga je ontzettend veel praktijkervaring op doen met echte bedrijfsopdrachten en stages. En het allerleukste? Jij gaat één jaar binnen of buiten Europa studeren en je mag zelf kiezen waar!
International Food Business
- Ik zoek
- Voltijdopleiding
- Niveau opleiding
- Bachelor
- Locatie
- Dronten
- Duur
- 4 jaar
Zo word je toegelaten
Havo met profiel
Vwo met profiel
Mbo-diploma
-
Heb je vragen over de instroomeisen?
Neem dan contact op met onze International Office door een mail te sturen naar international.uas@aeres.nl.
Dit leer je tijdens je studie
Jaar 1 - Basisjaar
In het eerste jaar maak je kennis met de agri- en foodsector en de hele voedselketen. Dit doen we door onder andere een studiereis naar Italië, het land bij uitstek voor goed eten waarbij smaak, kwaliteit en authenticiteit gewaardeerd worden. Verder ontwikkel je een marketing campagne voor een bedrijf, en leer je de basisprincipes van het reilen en zeilen van een bedrijf, van een innovatieve start-up tot een internationaal toonaangevend bedrijf. Tot slot ga je je verder verdiepen in supply chain management met aandacht voor waarde-creatie, circulariteit en voedselkwaliteit. Je krijgt een persoonlijke coach om jou te helpen de professional te worden die jij wilt zijn!
Jaar 2 - Nederland
Tijdens het tweede studiejaar leer je een innovatief product te ontwerpen en maken. Vervolgens ga je als team dit idee verder ontwikkelen richting een nieuw bedrijf en leer je hierdoor meer over ondernemerschap. Verder krijg je verdiepende vakken op het gebied van logistiek, wetgeving, retail management, change management en financiën.
Daarnaast ontdek je wat de impact van de Europese Unie is op Nederland en de sector. Hierbij hoort natuurlijk een bezoek aan Brussel waarbij je in gesprek kan gaan met de vertegenwoordigers van Nederland. Ook doe je veel praktijkervaring op door een stage in Europa en organiseren we bedrijfsbezoeken.
Tot slot ga je tijdens dit jaar kiezen waar je in het buitenland wilt studeren; Italië, Canada of de Verenigde Staten.
Jaar 3 Italie
In het derde jaar is het dan eindelijk zo ver: je gaat naar Italië! Je studeert een heel jaar bij de universiteit van Cattolica (Piacenza campus) en je leert hoe het is om een jaar ergens anders te wonen en leven. Deze ervaring gaat je zo veel meer brengen in de toekomst!
Je leert hier meer over levensmiddelentechnologie, verschillende productietechnologieën (o.a. productie kaas, wijn en brood), waarborging van authenticiteit, en marktonderzoek. Gedurende het jaar doe je ervaring op met regionale voedselproductie waardoor je zelf gaat nadenken over hoe je ons voedselsysteem kunt verbeteren. Time flies when you’re having fun!
Jaar 3 Canada
In het derde jaar is het dan eindelijk zo ver: je gaat naar Canada! Je studeert een heel jaar bij Dalhousie University (Truro campus) en leert hoe het is om een jaar ergens anders te wonen en leven. Deze ervaring gaat je zo veel meer brengen in de toekomst!
Je krijgt vakken op het gebied van leiderschap, human resource management, financieel management, design thinking, marktonderzoek en kwaliteitsmanagement. Je sluit het jaar af met een stage in Noord-Amerika. Een tijd om nooit meer te vergeten!
United States
In het derde jaar is het dan eindelijk zo ver: je gaat naar de Verenigde Stagen! Je studeert een heel jaar bij de Universiteit van Wisconsin in Riverfalls, en je leert hoe het is om een jaar ergens anders te wonen en leven. Deze ervaring gaat je zo veel meer brengen in de toekomst!
Tijdens het eerste semester zul je je bezighouden met levensmiddelentechnologie, productontwikkeling, zuivel- of vleesverwerking, kwaliteitsmanagement. Daarnaast hou je je bezig met smaaktesten, eigenschappen van voedsel, marktonderzoek en duurzame voedselketens. Het leukste! Je gaat alles in de praktijk toepassen door 3 maanden stage te lopen in de USA!
Jaar 4 - Afstuderen
In het laatste jaar kies je twee minoren om je verder te specialiseren of verbreden, de keuze is aan jou! Je sluit de studie af met een afstudeerstage en een afstudeerwerkstuk. Maar je kunt je vierde jaar ook totaal anders inrichten door mee te doen aan Green Starters. De kans om alvast je eigen bedrijf op te zetten met behulp van zeer ervaren coaches vanuit ons en het bedrijfsleven!
Wat je kunt na je studie
-
Baankansen
Wanneer jij onze internationale voltijdstudie succesvol af rond, ben je niet alleen breed inzetbaar, maar heb je enorm veel baankansen; de food sector is hard op zoek naar mensen zoals jij! We eten immers iedere dag. Je kunt denken aan beroepen als:
- International salesmanager
- Export manager
- Marketing manager
- Expert logistiek en supply chain
- Expert voedselveiligheid en kwaliteit
- Ondernemer
- HR manager
- Inkoop specialist
-
Doorstuderen
Na je studie kun je in één jaar je hbo-master halen! Wij bieden twee verschillende Engelstalige opties:
-
Oud-student vertelt
Hallo foodie! Het is inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden dat ik mijn diploma International Food Business mocht ontvangen, wat gaat de tijd toch snel! Mijn tijd bij IFB voelt niet alleen als een studietijd, maar het was een hele waardevolle periode in mijn leven. De persoonlijke aanpak van lesgeven, de connecties met leraren, de relevante en interessante lessen, het wonen op de campus en natuurlijk ons avontuur in Canada maken dit de opleiding met een gouden randje.
Vandaag de dag ben ik nog steeds ontzettend blij dat ik 8 jaar geleden de keuze maakte om naar een voorlichting van International Food Business te gaan. Tijdens de voorlichting kwamen onderwerpen zoals: kwaliteitsmanagement, supply chain en marketing aan bod en dit heeft mijn interesse zo gewekt dat ik ervoor koos om de stap richting bedrijfskunde te nemen. Nu, 8 jaar later, kan ik met trots zeggen dat die keuze van toen de beste ooit is geweest.
Los van mijn professionele netwerk, heb ik tijdens mijn tijd bij IFB ook (internationale) vriendschappen voor het leven opgebouwd. Wat een mooi aspect is aan deze studie is dat je tijdens bedrijfsbezoeken alle onderdelen van o.a. de voedingsmiddelenindustrie gaat bekijken. Hier mag je een kijkje nemen bij agrarische ondernemers, een rondleiding krijgen in de fabriek van voedselverwerkende bedrijven tot aan het bezoeken van bedrijven in de ingrediëntenoplossingen.
Als ik een tip mag geven aan potentiële studenten, zou ik ze graag willen adviseren om goed na te denken over de toekomst. Wat eten we bijvoorbeeld over 30 jaar? Leven we dan in een soort van cyberspace? Volgens mij niet, een aardappel groeit in onze eigen vruchtbare grond en onze koeien geven verse melk, maar het idee dat je uiteindelijk kunt bijdragen aan alle nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen binnen de voedingsmiddelenindustrie is natuurlijk ontzettend gaaf! Zo ben ik in mijn huidige baan dagelijks in contact met toonaangevende bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie en de kennis die ik meeneem is voor een groot deel te danken aan mijn opleiding.
Pam Roesink, alumnus IFB