Ons huidige voedselsysteem staat onder druk. Transitie naar een eerlijk en duurzaam voedselsysteem is noodzakelijk, om de beschikbaarheid van voldoende en gezond voedsel en een gezonde leefomgeving te garanderen op de lange termijn. Om deze transitie mogelijk te maken, hebben we bruggenbouwers en verbinders nodig: leiders die kunnen systeemdenken en -doen, domeinoverschrijdend werken, en voor creatieve oplossingen zorgen. Hoe kunnen we bijdragen aan gezonde en duurzame voedselproductie en -consumptie? Hoe ontwerpen we toekomstbestendige oplossingen? Wat zijn duurzame businessmodellen en hoe kun je deze implementeren? Hoe betrek je verschillende stakeholders bij de oplossing voor een maatschappelijke uitdaging? Als deze vragen jouw creativiteit aanwakkeren en je motivatie om verschil te maken versterken, dan is Food Systems Innovation de master voor jou!

Waarom kies je voor deze studie?

In deze Engelstalige master plaats je de specialistische kennis die je tijdens je master hebt opgedaan in de context van het gehele voedselsysteem:

  • Je leert systeemdenken en –doen.
  • Je leert de veranderingen die we nodig hebben in een gezonder en duurzamer voedselsysteem te definiëren, organiseren en evalueren – samen met belangrijke betrokkenen.
  • Je ontdekt hoe je verschillende sectoren en domeinen kunt verbinden om innovatie aan te jagen en domeinoverschrijdende oplossingen te implementeren.
  • Tijdens de master bezoek je verschillende steden en werk je samen met organisaties uit de praktijk, zodat je de opgedane kennis direct kun toepassen.
  • Wanneer je bent afgestudeerd, ben je een food systems innovator: je combineert je kennis van het voedselsysteem en je transitieblik met praktische professionele vaardigheden voor een duurzaam en gezond voedselsysteem.
  • Locatie: Almere
  • Duur: 1 jaar, voltijd
  • Voertaal: Engels
  • Credits: 60 ECTS
  • Startdatum: 1 september
  • Deadline aanmelden: 1 mei 2021
  • Collegegeld EU/EEA: €2.143,-
  • Collegegeld NON EU/EEA: €7.361,- 
Tomaten op markt
Food Systems Innovation
Voeding aardbei aardbeienplant
Studenten food voeding in winkel producten Aeres Hogeschool Almere
Studenten food voeding in winkel producten Aeres Hogeschool Almere

Inhoud van de studie

Tijdens deze master verwerf je de kennis en vaardigheden om een zogeheten T-shaped professional te worden. In deze rol ben je zowel specialist als generalist: je past je specialistische kennis integraal en transdisciplinair toe, en ontwikkelt en implementeert innovatieve routes naar oplossingen.

Je leert om uitdagingen aan te wijzen en mogelijkheden voor innovatie te herkennen en verwaarden. Dit doe je door te werken aan voedseluitdagingen uit de praktijk, met verschillende actoren en belangen. Zo word je een professional die systeemdenken verbindt met concrete professionele disciplines en domeinen in het voedselsysteem.

Het studieprogramma is onderverdeeld in verschillende fasen, de verschillende fasen ondersteunen je om een expert te worden die voedselsystemen verkent, nieuwe inzichten toepast, interventies ontwerpt en nieuwe oplossingen creëert.

  • Fase introduceren : je maakt kennis met transitietheorie en systeemdenken
  • Fase ervaren : ontdekken, ingrijpen en creëren.

Gedurende de fasen wordt theoretische kennis over o.a. voedselsysteemtransities, uitdagingen en perspectieven gecombineerd met trainingen in professionele vaardigheden. Van design based onderzoek tot projectmanagement en van ondernemerschap tot leiderschap. Je onderzoekt de uitdagingen waar het voedselsysteem mee geconfronteerd wordt en werkt aan innovatieve gereedschappen voor verandering.

Toepassen en experimenteren vormen een rode draad door het curriculum: de kennis en vaardigheden die je opdoet worden getest in een reeks stimulerende opdrachten, vaak gerelateerd aan uitdagingen uit de praktijk. Reflectie en feedback hebben een centrale rol en worden bijgehouden in je portfolio, zodat je je leerproces kunt monitoren en je vermogen om voortdurend te leren door ontwikkelt

De master Food Systems Innovation leert je om baanbrekende oplossingen te ontwikkelen voor complexe uitdagingen met behulp van een systeem- en transitiebenadering. Je wordt een veranderaar die, samen met andere actoren, slimme en domeinoverschrijdende innovaties ontwerpt die bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Docent Elise Gieling geeft in deze presentatie een introductie over de inhoud van de master Food Systems Innovation en vertelt wat je ermee kan doen!

Meer informatie over:

  • Voor toelating tot de master Food System Innovation:

    1. Heb je minimaal een afgeronde hbo-opleiding nodig (nationaal of internationaal) op het gebied van voedsel

    • (Zoals Food Technology, Food Commerce, Food Innovation, Food and Health, Food and Business and Agribusiness);
    • Wanneer je geen diploma hebt op een van de genoemde of vergelijkbare bacheloropleidingen, ben je onder voorwaarden alsnog toelaatbaar. Belangrijk hierbij zijn je motivatie en je kennis van het voedselsysteem, van ecologie, gezondheid of de circulaire economie. Wil je meer weten? Neem dan even contact op met onze studieleider.

    2. Is het schrijven van een motivatiebrief vereist;

    3. Is een goede Engelse taalvaardigheid vereist:

    Voor internationale studenten geldt:

    • Je hebt een minimum score van 575 in de TOEFL English test óf;
    • Je hebt een formeel erkend alternatief zoals de IELTS (level 6.5), Cambridge CAE C of IBT (90) (zoals uiteengezet in de Code voor Masterstudenten).

    Voor studenten met de Nederlandse nationaliteit geldt:

    • Je hebt een minimum score van 575 in de TOEFL English test of een formeel erkend alternatief zoals de IELTS (level 6.5), Cambridge CAE C of IBT (90), óf;
    • Je hebt een 7 op het diploma (VWO) of 8 op het diploma (HAVO) voor het eindexamen Engels, óf;
    • Je hebt een bachelor behaald met daarin op zijn minst één gevolgd semester in het Engels, óf;
    • Je hebt Engels als moedertaal, óf;
    • Je hebt een diploma van een International School (IB).
  • Wanneer je binnen een jaar afstudeert, ontvang je een door de Nederlandse staat erkende Master of Applied Science*.

    Toekomstige banen

    • Adviseur: je biedt strategisch advies aan verschillende cliënten uit verschillende domeinen;
    • Innovatiemanager: je coördineert innovatieprocessen vanaf het allereerste idee tot de implementaties;
    • Ondernemer: je combineert innovatiekracht met sociaal ondernemerschap en introduceert duurzame innovaties op de markt;
    • Intrapreneur: je vervult een ondernemersrol binnen een grotere organisatie en ontwikkeld in deze hoedanigheid toekomstgerichte producten en diensten;
    • Onderzoeker: je onderzoekt grootschalige ontwikkelingen en innovatieve oplossingen, in een academische of zakelijke omgeving. 
  • Het wettelijk collegegeld 2021-2022 is vastgesteld op €2.168,-.

    De bijbekomende kosten voor deze master, te denken aan werkbezoeken, bootcampweek en de stedentrip, worden geschat op €900,-.

    Klik hier voor meer informatie over kosten en financiering.