Wil jij het agrarisch bedrijf van je ouders (familie, kennissen) overnemen of zelf een agrarische bedrijf starten? Kies voor de studie Agrarisch Ondernemerschap Dier- en Veehouderij en leer alles over (zelfstandig) ondernemen, innovatie en goed vakmanschap op veehouderijgebied! Waar staat de veehouderij over 7 jaar, wat is de impact van actuele vragen zoals stikstof op ons bedrijf, hoe gaan we binnen het bedrijf samenwerken? We verwelkomen je graag om de boerendiversiteit te komen verkennen in Dronten.
Agrarisch Ondernemerschap Dier- en Veehouderij
- Ik zoek
- Voltijdopleiding
- Niveau opleiding
- Bachelor
- Locatie
- Dronten
- Duur
- 4 jaar
Zo word je toegelaten
Havo met profiel
Vwo met profiel
Mbo-diploma
-
Aanvullende toelatingseisen
Bij andere instroom zoals een andere hbo-vooropleiding of een universitaire vooropleiding of wanneer je nog vragen hebt, neem contact op met instroomcoördinator Dirk de Groot via 088- 020 5796 of d.de.groot@aeres.nl.
Dit leer je tijdens je studie
Jaar 1
Je zit in een klas met een grote diversiteit aan potentieel ondernemers! Je leert in en buiten de klas over de diversiteit van bedrijven en de veehouderijsector. Uiteraard met een goede basis van technische en economische kengetallen van het primaire bedrijf. Tijdens het eerste jaar van je studie volg je schakelvakken die we aan de praktijk hebben gekoppeld (Excel, wiskunde, Nederlands en Engels). Met deze vakken werk je eventuele verschillen in vooropleiding weg.
Jaar 2
In het tweede jaar ga je dieper in op het bedrijf in de module Startend Ondernemerschap en leer je onder andere over economie, voeding, gezondheid en fokkerij. Verder kijk je in de keten, leer je adviesgesprekken voeren en word je je bewust van het belang van de omgeving. Je sluit het jaar af met een buitenlandstage bij een primair bedrijf of in de periferie. Ook zie je dat veel studenten actiever worden in de klas of studentenleven. In een ‘Tour de boer’ gaat vrijwel iedere klas Nederland rond om bij klasgenoten bedrijven te bezoeken.
Jaar 3
Tijdens het derde jaar krijg je meer verdieping in je eigen bedrijf en de technische vakken, waarbij het ondernemerschap en jouw toekomstscenario’s centraal staan. Daarnaast leer je over bijvoorbeeld veevoeding, voederwinning, diergezondheidszorg en fokkerij. Ook gaat het over internationaal ondernemen, onderzoeken en dragen van verantwoordelijkheid in de Proeve van Bekwaamheid. Je sluit af met een individueel bedrijfsovernameplan waar je een aantal scenario's uitwerkt.
Jaar 4
In je afstudeerjaar kies je twee minoren die bij je passen en je doet je afstudeerstage en afstudeeropdracht. Daarnaast volg je de module beroepsethiek. Ook kun je in het vierde jaar bij een partneruniversiteit in het buitenland vakken volgen. Of je kiest voor een jaartraject ‘Internationaal bedrijfsleiderschap’ met mooie mix van lessen, praktijk en internationale stages. Kortom, allerlei mooie mogelijkheden om je studie succesvol af te ronden.
Wat je kunt na je studie
-
Agrarisch ondernemer
Na het afronden van deze studie weet je hoe je een bedrijf binnen de dier- en veehouderijsector succesvol kunt runnen. Je kunt aan de slag als zelfstandig agrarisch ondernemer. Uiteraard kun je na het afronden van de studie ook aan de slag binnen andere functies in de sector.
-
Andere beroepen
In deze beroepen komen onze afgestudeerden onder meer terecht:
- Agrarisch ondernemer
- Adviseur rundveevoeding
- Specialist jongveeopfok
- Bedrijfsleider of herdmanager
- Startende ondernemer biologisch geitenbedrijf