Je hebt je hogere agrarische opleiding of wo-opleiding (bijna) afgerond. Je staat te popelen om aan de slag te gaan in de groene sector. Een sector die elke dag nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengt. Nu wil je jouw kennis en ervaring delen om jongeren te leren over het belang van jouw vak en om te zorgen dat ze nieuwsgierig blijven. Met deze eenjarige voltijd kopopleiding Docent en kennismanager groene sector behaal jij de tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Door les te geven in de groene sector, bijvoorbeeld in het vmbo of mbo, zorg je ervoor dat de sector zich blijft ontwikkelen.

Waarom kies je voor deze studie?

 • In 1 jaar je onderwijsbevoegdheid halen in je groene vak (of in een ½ jaar na Educatieve minor)
 • Leren middenin de praktijk
 • Je leert uitdagend lesgeven
 • Carrière in onderwijs of bedrijfsleven, of combineren

Binnen je huidige hbo-opleiding kan je al de Educatieve minor doen, ter voorbereiding op de Kopopleiding. De Kopopleiding duurt daarna nog maar een half jaar. Meer info over deze minor kan je vinden op de website kiesopmaat.nl.

 • 1-jarige bacheloropleiding
 • Na educatieve minor: 1/2 jaar
 • Voltijd
 • Onderwijs én bedrijfsleven
 • Wageningen

Inhoud van de studie

Jouw kennis over de groene sector is de basis voor de opleiding. De focus van de kopopleiding ligt op het goed overbrengen van deze kennis. Je leert hoe leerlingen leren en hoe jij dit leren kunt begeleiden in het vmbo en mbo.

Je volgt lessen over:

 • Het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van een praktische en/of theoretische leersituatie;
 • Ontwikkelingspsychologie;
 • Presenteren;
 • Begeleiden van leergroepen en leerlingen;
 • Het ontwerpen en ontwikkelen van een leertraject.

Je leert hoe je kennis deelt en hoe je leerlingen praktische vaardigheden aanleert. Bovendien leer je gebruik maken van activerende werkvormen om de leerling een uitdagende leerinhoud en lesomgeving te bieden. Na de kopopleiding kun je de praktijk van je vak toepassen in je lessen en op allerlei leervragen van leerlingen ingaan. Daarnaast leer je door zelfreflectie veel over jezelf en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Aan het einde van de opleiding weet jij precies hoe je leerlingen op een leuke en creatieve manier betrekt bij het vak. Je bent vertrouwd met diverse docentrollen: opleider, instructeur en begeleider. Om te ervaren hoe je rol als docent er in de praktijk uit zal zien, doe je minimaal twee dagen per week praktijkervaring op in het groene vmbo en mbo. Dit noemen we werkplekleren.

Bekijk de studievoorlichting

Docent Marjolein Wallenaar vertelt in deze presentatie over de inhoud en de opbouw van de Kopopleiding Docent en kennismanager Groene sector. Ook gaat ze in op de Educatieve minor. De inmiddels afgestudeerde Lianne Spanjers vult aan met info over hoe zij de opleiding heeft ervaren.

Toelating

Je bent toelaatbaar voor deze éénjarige kopopleiding wanneer je een hogere agrarische bacheloropleiding hebt afgerond (hbo of wo). In deze tabel vind je een overzicht van de vooropleidingen waarmee je toelaatbaar bent.

Andere mogelijkheden

Staat jouw vooropleiding er niet bij? Neem dan contact op om jouw mogelijkheden te bespreken via toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl. Als je een baan hebt, dan kun je dit opleidingstraject ook in deeltijdstudie doen om je bevoegdheid voor het groene onderwijs te halen.

Kosten en financiering

Meer informatie over collegegeld (wettelijk of instellings-), halvering wettelijk collegegeld, tegemoetkomingen en financieringsmogelijkheden voor de studies van Aeres Hogeschool Wageningen vind je hier.

Opbouw

De opleiding is er vanaf het begin op gericht om jou op een praktische manier te laten meedraaien in het onderwijs. Dit houdt in dat je twee lesdagen hebt in Wageningen en minimaal twee dagen op je werkplek meedraait (werkplekleren). De lesdagen zijn op donderdag en vrijdag. Reken erop dat je de gehele week beschikbaar moet zijn.

Toekomst

Na dit verkorte bachelortraject ontvang je het getuigschrift ‘Educatie & kennismanagement groene sector’. Je hebt dan een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee ben je onder andere bevoegd om les te geven in de vakken binnen het profiel ‘groen’ in het vmbo en praktijkonderwijs. Je mag ook lesgeven in de opleidingsdomeinen Voedsel, Natuur en Leefomgeving in het mbo en hbo. Daarnaast geven veel van onze afgestudeerden les in verwante vakken in een leergebied als Mens en Natuur. In overleg met je werkgever bepaal je hoe je daarvoor je bekwaamheid aantoont.

Je kunt een baan in het onderwijs goed combineren met een baan in het bedrijfsleven (hybride docent), of het afwisselen (circulaire carrière). Dat maakt je flexibel en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Interesse?

 • Om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van jouw studiekeuze, bieden we verschillende voorlichtingsactiviteiten aan. Bekijk ze hier.

  Voorlichting
 • Verhuis je voor jouw studie naar Wageningen? Lees meer over de mogelijkheden.

  Studentenleven
 • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

  Collegegeld
 • Wil jij je inschrijven voor deze studie? Dit doe je via de website van Studielink.

  Inschrijven