B_Kopopleiding_Groene_Sector_vt

Kopopleiding Docent en kennismanager groene sector

Faculteit
Wageningen
Niveau
Bachelor
Duur
1 jaar

Je hebt je hogere agrarische opleiding of wo-opleiding (bijna) afgerond. Je staat te popelen om aan de slag te gaan in de groene sector. Een sector die elke dag nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengt. Nu wil je jouw kennis en ervaring delen om jongeren te leren over het belang van jouw vak en om te zorgen dat ze nieuwsgierig blijven. Met deze eenjarige voltijd kopopleiding Docent en kennismanager groene sector behaal jij de tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Door les te geven in de groene sector, bijvoorbeeld in het vmbo of mbo, zorg je ervoor dat de sector zich blijft ontwikkelen.

Waarom kies je voor deze studie?

 • Praktijk en theorie gaan hand in hand
 • Je leert uitdagend lesgeven
 • Veel vraag naar docenten
Talent voor groei
 • 1-jarige bacheloropleiding
 • Voltijd
 • Onderwijs én bedrijfsleven
 • Wageningen
Bekijk alle cijfers op "Studie in cijfers"

Inhoud van de studie

Jouw kennis over de groene sector is de basis voor de opleiding. Je krijgt vakken als didactiek, pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, praktijkonderzoek en visie op leren. Je leert hoe je kennis deelt en hoe je leerlingen praktische vaardigheden aanleert. Bovendien leer je gebruik maken van activerende werkvormen om de leerling een uitdagende leerinhoud en lesomgeving te bieden. Na de kopopleiding kun je de praktijk van je vak toepassen in je lessen en op allerlei leervragen van leerlingen ingaan. Daarnaast leer je door zelfreflectie veel over jezelf en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Na een jaar weet je precies hoe je leerlingen op een leuke, creatieve manier betrokken houdt bij het vak. Dat kan in verschillende docentrollen: als opleider, coach of instructeur. Tijdens de opleiding oefen je hoe je deze rollen eigen kunt maken. Na een jaar zijn deze rollen je allemaal vertrouwd.

Toelating

Ben je geïnteresseerd in de kopopleiding Docent en kennismanager groene sector? In deze tabel vind je een overzicht van de groene hbo- en wo-opleidingen waarmee je toelaatbaar bent voor deze opleiding.

Andere mogelijkheden

Heb je interesse in deze kopopleiding maar staat jouw vooropleiding er niet bij? Neem dan contact op met Aeres Hogeschool Wageningen om andere mogelijkheden te bespreken. Als je naast je opleiding een baan hebt, dan kun je ook via een opleiding in deeltijd docent worden. Ook hierover kun je contact opnemen.

Contact opnemen

Opbouw

Praktijk en theorie gaan in onze ogen hand in hand. Daarom is de opleiding vanaf het begin erop gericht om jou praktisch te laten meedraaien in het onderwijs. Dit houdt in dat je twee lesdagen hebt en twee dagen stage (werkplekleren).

Lesdagen

Op donderdag en vrijdag volg je lessen aan Aeres Hogeschool Wageningen. Hier krijg je alle vakkennis en benodigde vaardigheden aangereikt om je lessen goed te kunnen voorbereiden, plannen en geven.

Werkplekleren

Om jou te laten ervaren hoe je rol als docent er in de praktijk uit zal zien, ga je praktijkervaring opdoen in het groene vmbo en mbo. Werkplekleren geeft jou de kans om de theorie meteen in de beroepspraktijk toe te passen. Deze stageplek zoek je zelf. We helpen je natuurlijk waar nodig. Lees meer over werkplekleren.

Toekomst

Na afronding van de kopopleiding ligt een carrière in het onderwijs in het verschiet. Met jouw diploma ben je bevoegd tweedegraads docent voor het groene beroepsonderwijs (vmbo) en het praktijkonderwijs. Ook kun je als docent aan de slag in het groene mbo en hbo. In ieder geval is de werkgelegenheid in het onderwijs de komende jaren goed.

Om een goed beeld te krijgen waar de afgestudeerden van de opleiding Docent en kennismanager groene sector bij Aeres Hogeschool Wageningen terecht komen na hun studie, hebben we tijdens studiejaar 2016-2017 bijgehouden waar ze werken op het moment van afstuderen. Bekijk hier de resultaten.

Interesse?

 • Ontmoet onze studenten en docenten. Bezoek een open dag of loop een dag mee met een student.

  Voorlichting
 • Verhuis je voor jouw studie naar Wageningen? Lees meer over de mogelijkheden.

  Studentenleven
 • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

  Collegegeld
 • Wil jij je inschrijven voor deze studie? Dit doe je via de website van Studielink.

  Inschrijven