Bachelor voltijd opleiding Docent en kennismanager Tuin en akkerbouw Aeres Hogeschool Wageningen

''Mijn naam is Kim en ik ben derdejaars student van de opleiding Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw. Voor deze opleiding ben ik onlangs 6 weken op buitenlandstage naar Oostenrijk geweest. Ik heb daar stage gelopen op een grote community boerderij in Wenen waar 23 verschillende initiatieven gehuisvest zijn. 

Op deze boerderij worden culturele projecten, projecten voor gehandicapte volwassenen en kinderen, cultuurgebonden projecten en landbouw aan elkaar gekoppeld met als doel om iedereen een kans te bieden in de maatschappij. Mijn werkzaamheden bestonden uit het verzorgen en werken met de dieren, helpen in de kas en op de akkers, het begeleiden van groepen, het schrijven van een lesplan voor de Filipijnse tuinen en het co√∂rdineren van het werk op de akkers. 

Tijdens deze buitenlandstage heb ik ervaren hoe het is om kennismanager te zijn binnen het agricultuur-gedeelte van de boerderij en heb ik kunnen ervaren hoe de twee beroepen van kennismanager en docent met elkaar in verbinding staan. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen van verschillende culturen en ik heb daar een geweldige tijd gehad. 

Mijn buitenlandstage heeft mij nog meer inspiratie gegeven om een bijdrage te leveren aan sociale projecten binnen de tuin- en akkerbouwsector, voor zowel nu als na mijn studie.''

Kim van der Ende, derdejaars student Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw