Eric de bruin lector circulair ondernemen in de agri en food business

Functie: Lector
Lectoraat: Circulair Ondernemen in de Agrifoodsector
Email: e.de.bruin@aeres.nl
Social: LinkedIn

Over Eric de Bruin

Eric de Bruin is sinds november 2021 lector Circulair ondernemen in de Agri- en Food Business bij Aeres Hogeschool in Dronten. In zijn lectoraat gebruikt hij zijn kennis en ervaring van zowel organische grondstoffen als ondernemerschap. Zijn expertise heeft hij opgebouwd vanuit zijn studie Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en zijn PhD-onderzoek in eiwitten bij Wageningen University and Research. Na geruime tijd gewerkt te hebben in het bedrijfsleven is Eric lector Duurzame eiwitten bij Hogeschool Van Hall Larenstein geworden. Vier jaar later maakte hij de overstap naar een lectoraat bij Aeres Hogeschool. In dit nieuwe lectoraat speelt ondernemerschap een prominentere rol. Hierdoor kan hij ook zijn ervaring met zijn eigen bedrijf inzetten voor onderwijs en onderzoek. In zijn eigen onderneming bewerkt hij reststromen kalk vanuit het onthardingsproces van onze drinkwaterproductie tot een hoogwaardige calcium-bron voor veevoer.

Elk lectoraat is uniek en dit lectoraat richt zich op valorisatie van reststromen vanuit zowel de primaire sector en vanuit de levensmiddelenindustrie. Een circulaire economie biedt de beste kansen tot het optimaal opwaarderen van reststromen. In zo’n economie bestaat er namelijk geen afval en worden afvalstoffen gezien als grondstoffen. Om deze ‘nieuwe’ grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in een productiesysteem op te nemen, zijn creativiteit, innovatie en ondernemerschap nodig. En ook belangrijk: verbinden en samenwerken met verschillende partijen.

In zijn carrière als duurzaam ondernemer heeft Eric vaak een verbindende rol gespeeld tussen aanjagers, ontwikkelaars en afnemers. Zijn focus is daarbij gericht op het realiseren van concrete projecten en de ontwikkeling van nieuwe duurzame voedingsproducten. Hij heeft zich zodoende in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een specialist in het valoriseren van dierlijke en plantaardige stromen voor de food- en feedindustrie. In zijn lectoraat wil hij zich verder ontwikkelen, zowel inhoudelijk op de thema’s van zijn vakgebied als op zijn rol als opleider van studenten en onderzoekers.

Bij deze nodigt hij iedereen uit die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van de thema’s van zijn lectoraat.