Cookies op www.aereshogeschool.nl
Aeres gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Het lectoraat houdt zich bezig met praktijkgericht onderzoek naar duurzame gewasbescherming en weerbaarheid van planten en ecosystemen. Om de planten te beschermen tegen plagen gebruiken we gewasbeschermingsmiddelen. Veel chemische middelen zijn echter schadelijk voor het milieu en zijn of worden door de EU verboden. Het is dus belangrijk om planten ook op een ecologisch duurzame manier te kunnen beschermen en weerbaar te kunnen maken tegen ziekten en insectenplagen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van mechanismen uit of gebaseerd op de natuur zelf, door bijvoorbeeld verhoging van de natuurlijke plantenafweer, het gebruik van biostimulanten of nieuwe bio inspired gewasbeschermingsmiddelen. Naast weerbaarheid tegen ziekten en plagen zal met de klimaatverandering ook weerbaarheid tegen factoren zoals droogte steeds belangrijker worden.
Het lectoraat onderzoekt hoe we planten meer weerbaar kunnen maken en een gezond ecosysteem kunnen creëren. Samen met studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie, Biologie Voeding & Gezondheid en Aarde & Klimaat voeren we het onderzoek uit.
Het lectoraat werkt samen met De Floriade, De Flevo Campus en diverse andere bedrijven. Daarnaast is het lectoraat betrokken bij een Nationale WetenschapsAgenda project over duurzame gewasbescherming ‘Mimicking trichomes’ samen met docenten Linda Nol, Bram Knegt en Shanice Martopawiro.
Wilt u meer lezen over NWA Mimicking Trichomes? Hier leest u alle informatie. Wilt u meer weten over het lectoraat Weerbare Planten of samenwerkingsmogelijkheden verkennen? Dan kunt u contact opnemen met Mirka Macel.