Human animal interactions

Studenten werken mee aan project Duurzame diensthond

In het voorjaar van 2024 startte het project Duurzame diensthond. Er is behoefte aan meer inzicht in factoren die bijdragen aan fysiek en mentaal gezonde diensthonden, zodat zij succesvol en langdurig kunnen werken. En daarnaast is de maatschappij kritisch over het gebruiken van dieren voor de veiligheid en opsporing van mensen. Het project Duurzame diensthond gaat met deze onderwerpen aan de slag. Twee studenten lopen momenteel stage bij het lectoraat Human-Animal Interactions en draaien mee in het project Duurzame diensthond.

Doel van het project Duurzame diensthond is om samen met het werkveld te komen tot een advies waarin richtlijnen worden gepresenteerd die welzijn en gezondheid van diensthonden nog verder kunnen waarborgen en het maatschappelijk draagvlaak versterken. Politie, Defensie, KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging) en Aeres Hogeschool werken samen binnen dit project.

"Het project is ontzettend leuk en interessant. Het valt volledig binnen mijn interessegebied honden."

Lisa van Lierop, Student Diergezondheid & Management, Aeres Hogeschool Dronten

Lisa van Lierop. Student Diergezondheid & Management en stagiaire bij het lectoraat Human Animal Interactions

Lisa van Lierop is vierdejaars student Diergezondheid & Management en doet haar afstudeerstage binnen het project Duurzame Diensthond. Zij is betrokken bij werkpakket 2 waarin de focus ligt op het ontwikkelen van een tool om lichamelijk en fysiek welzijn te meten bij diensthonden. Binnen dit werkpakket focust Lisa zich op brononderzoek waarbij zij samen met de andere stagiaire onderzoekt welke wetenschappelijke ondersteuning past bij de monitoringstool die ze willen ontwikkelen. "Het project is ontzettend leuk en interessant. Het valt volledig binnen mijn interessegebied honden." In het project werken consortium partners met elkaar samen. Lisa vindt het heel interessant om dit mee te maken. "Hoe verlopen de contacten, welke aspecten zijn belangrijk in een dergelijk groot onderzoek. Daar leer je veel over tijdens deze stage."

Naast Lisa is ook Anne van den Broek stagiaire binnen dit project. Anne studeert Toegepaste Biologie bij HAS green academy in ‘s-Hertogenbosch en zit in haar derde studiejaar. Zij loopt fulltime stage binnen het lectoraat en is verbonden aan het project. Anne richt zich op het werkpakket dat zich focust op het maatschappelijk draagvlak van de diensthond. Anne: "We onderzoeken met vragenlijsten en mediabeelden hoe de maatschappij aankijkt tegen de inzet van diensthonden. Voor mijn stageopdracht analyseer ik zorgen die er leven binnen de maatschappij en organisaties met betrekking tot diensthonden." Haar werkzaamheden zijn erg divers: helpen bij het opstellen van vragenlijsten, mediabeelden analyseren, de zorgen bekijken die in de antwoorden naar voren komen. Daarnaast ondersteunt ze ook bij andere projecten en werkzaamheden binnen het lectoraat.

Anne: "Ik vind het een ontzettend interessant project. We werken samen met organisaties zoals politie, Defensie en de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Voor mij een nieuwe wereld. Het is heel boeiend om meer te leren over hun werk en vooral over de inzet van diensthonden. De onderzoekswereld spreekt mij door deze stage enorm aan, mogelijk biedt het perspectieven voor de toekomst."