Cookies op www.aereshogeschool.nl
Aeres gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Vanaf het begin van je studie ga je werkplekleren (stagelopen). Werkplekleren is het oefenen en leren in een zo authentiek mogelijke beroepscontext.
Tijdens de opleiding is de donderdag in het eerste jaar en de dinsdag in het tweede en derde jaar gereserveerd voor het volgen van lessen om ‘groene’ kennis en vaardigheden op te doen. Daarnaast moet je veel ervaring opdoen in de groene sector: productiebedrijven, groene organisaties en groene dienstverlening. De keten en de regio staan centraal tijdens het werkplekleren. Naast de lesdag reserveer je hier gemiddeld 14 dagen per semester voor. Als het mogelijk is, kan dit in overleg gedeeltelijk binnen je huidige werk uitgevoerd worden.
In het eerste semester worden meerdere groene bedrijven gekozen. In het tweede en derde semester draait het om verdieping en wordt van 1 werkplek uitgegaan.
Om in september te kunnen starten met werkplekleren (stagelopen) is het alvast handig om je voor of tijdens de zomervakantie te oriënteren op geschikte werkplekken binnen de groene sector. Het gaat hier om productiebedrijven, groene organisaties en groene dienstverlening.
In eerste instantie zoek je werkplekken op gebieden waar je weinig van af weet of waar je een verdiepende interesse in hebt. Bijvoorbeeld, je hebt uitgebreid ervaring met het aanleggen en verzorgen van tuinen, maar je wenst meer te weten over hoe planten gekweekt worden. Of je verzorgt kooklessen op jouw school maar je hebt geen idee hoe melk in de koelkast terecht komt. Probeer in ieder geval enkele werkplekken voor of tijdens de zomervakantie geregeld te hebben voor semester 1. In semester 1 gaat het vooral om het bezoeken van veel bedrijven voor één of enkele dag(en).
Het werkplekbureau heeft een Werkplekzoeker waarin alle opdrachten die door werkplekbieders worden aangeboden geplaatst worden. Klik hier om toegang te krijgen tot de werkplekzoeker. Je kunt nu ‘PDBV’ selecteren en een postcode en afstand ingeven. Vervolgens klik je op ‘opdrachten zoeken’. Je krijgt dan een overzicht met werkplekken in de lijst te zien. Als je op de opdracht klikt, zie je de contactinformatie. Je kunt eventueel (rechts) op ‘weergeven in kaart’ klikken om de organisaties op de landkaart te tonen.
Je mag ook werkplekken benaderen uit je eigen netwerk.
Als je op gesprek gaat bij een potentiële werkplekbieder kun je onderstaande introductiebrief en brochures geven. Hierin staat algemene informatie over werkplekleren (brochure werkplekleren) en informatie over het curriculum (informatiedocument werkplekleren).
Als je een werkplek hebt gevonden, vul je een digitale werkplekregistratie in met alle gegevens en afspraken tussen jou en je werkplekbieder. Meer informatie over de werkplekregistratie en krijg je bij aanvang van het studiejaar.
Heb je vragen over werkplekleren? Dan kun je contact opnemen met het werkplekbureau: wpl.hogeschool.wageningen@aeres.nl