Aan het vakgebied met dieren in de zorg zijn vooralsnog geen eisen verbonden. Het dringende advies van de RDA en daarmee de verwachting is, dat dit op korte termijn gaat veranderen en dat er opleidingseisen worden gesteld.
Door de wildgroei aan opleidingen op diverse niveaus is er een groot verschil in opleidingskwaliteit. Er zijn veel opleidingen waar je leert te worden ingezet als diercoach met kennis van (meestal) het eigen paard, ezel of hond. Geen daarvan heeft de eis om een humane therapeutische vooropleiding te hebben op hbo-niveau (verkregen door opleiding en/of ervaring, waarbij bij de interactie maar gedeeltelijk kennis toepasbaar is. De post-hbo opleiding Therapie met inzet voor Dieren vraagt dit niveau wel. Op deze manier wordt geborgd, dat deelnemers kennis hebben van mens en dier. Verder komen bij de opleiding wetenschappelijke achtergronden aan bod.
De docenten zijn (internationaal) erkende specialisten. Daardoor wordt op een gedegen manier de theorie met de praktijk verbonden. Er zijn daarom ook buitenlandse praktijkdagen een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Omdat je met andere professionals met dezelfde achtergrond in de opleiding zit, ontstaat een leuk netwerk van alumni, die met elkaar opgedane ervaringen delen.
Dit is een AAT-opleiding: dit is het hoogste niveau. Dit houdt in dat je als humane specialist op zowel op AAC/AAA/AAT kunt inzetten.