Bachelor voltijd opleiding Docent en kennismanager Paardensector Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Paardensector

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Voltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Wil je van je passie voor paarden je beroep maken? En wil je deze kennis en expertise graag delen met anderen. Ga dan aan de slag als praktijkdocent in het (v)mbo of als kennismanager binnen een mooi bedrijf. Tijdens de studie Paardensector leer je onder andere over voeding, hoe je paarden optimaal traint en de leefomgeving en stalling van paarden. Reiken je ambities verder dan het onderwijs? Dan kun je ook aan de slag als bijvoorbeeld journalist bij een vakblad of als organisator van hippische evenementen.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

 • Aanvullende toelatingseisen

  Studenten met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek (inclusief biologie) kunnen vrijstellingen krijgen. Dit wordt bepaald na het studiekeuzegesprek.

Kenmerken
Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Hippische bedrijfskunde Aeres Hogeschool Dronten
Paardrijden springen over hindernis
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeusefase

Tijdens de propedeuse verdiep je je in het vak en de sector en zet je de eerste stappen op het gebied van lesgeven. We zorgen ervoor dat je een goede basis legt voor de rest van je studie. Hierbij kun je denken aan het volgen van exacte vakken en het opdoen van praktische vaardigheden. Daarnaast loop je vanaf het eerste jaar al direct een leuke stage.

Hoofdfase

In deze fase verdiep je je in je vakrichting, in het vak van docent en loop je een stage in de sector. Hierbij is er aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie. Je leert dus bijvoorbeeld hoe je je leerlingen kunt betrekken bij de lesstof en hoe je deze stof zo goed mogelijk overbrengt.

Afstudeerfase

In de afstudeerfase ga je aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je nog drie andere modules, waarbij je de vrijheid hebt om deze binnen Aeres Hogeschool te volgen, of bij een andere hogeschool of universiteit. 

ORUN

Onderdeel van de opleiding tot Docent of kennismanager Paardensector is de opleiding tot instructeur. Je begint onderaan de ladder met de opleiding Aspirant Instructeur ORUN 2. Heb je deze al behaald dan kun je starten met de opleiding Basisinstructeur ORUN 3. Pas als je op het juiste niveau bent, dan mag je op examen. De examens worden afgenomen door de KNHS

Wat kan ik met deze opleiding?
De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding willen volgen. Je leert lessen te begeleiden. Dit is de eerste stap op weg naar het instructeurschap. Als je het basisprogramma met een voldoende afrondt, mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor behaald en je mag nu lesgeven in het groene onderwijs binnen het vmbo, mbo en hbo. Als je je toekomst liever voortzet buiten het onderwijs kun je ook aan de slag bij bijvoorbeeld een maatschappelijke organisatie of het bedrijfsleven.

  • Docent mbo Paardenhouderij
  • Docent op een vmbo-school
  • Vertegenwoordiger bij een voedingsbedrijf
  • Educatiemedewerker bij de hippische sportbond
 • Ondernemen

  Heb je de ambitie om na het afronden van je studie te gaan ondernemen? Dan kun je met de studie Docent en kennismanager Paardensector allerlei kanten op:

  • Privélessen geven
  • Trainingen verzorgen
  • Zelfstandig adviseur binnen de paardensector
Enthousiast?

Tijd voor de volgende stap!

Stel je vraag aan Bureau Opleidingsadvies en Toelating