Cover B VT Docent Consumptieve Techniek

Docent en kennismanager consumptieve techniek

Faculteit
Wageningen
Niveau
Bachelor
Duur
4 jaar

De wereld van food, horeca, bakkerij en recreatie is constant in beweging en daar hou jij van. Met de opleiding Docent en kennismanager consumptieve techniek duik je in de wereld van voedsel, de samenstelling van producten, bereidingstechnieken, smaakbeleving en gastheerschap. Je leert hoe je die kennis kunt gebruiken om een nieuwe generatie vakmensen op te leiden, die nieuwsgierig blijft in een sector die zo snel verandert.

Waarom kies je voor deze studie?

  • Keuze: carrière in onderwijs of bedrijfsleven, of allebei
  • Volop keuzemogelijkheden tijdens je studie
  • Combi stage/lessen tijdens de hele opleiding
Talent voor groei
  • 4-jarige bacheloropleiding
  • Voltijd
  • Wageningen
  • 2-3 dagen per week stage
  • Onderwijs én bedrijfsleven
  • Ook in deeltijd
Bekijk alle cijfers op "Studie in cijfers"

Inhoud van de studie

Tijdens de studie Docent en kennismanager consumptieve techniek komen vakinhoudelijke kennis en vaardigheden aan bod op het gebied van food, horeca, bakkerij of recreatie. Zo leer je over producteigenschappen, bereidingstechnieken, de samenstelling van voedingsmiddelen en de presentatie en beleving van een gerecht. Daarnaast staat een belangrijk deel van je opleiding in het teken van ‘leren hoe mensen leren’. Je weet niet alleen veel over consumptieve technieken, je leert ook om deze informatie op een duidelijke en creatieve manier met anderen te delen. Vakken als pedagogiek, didactiek, presenteren en communiceren zijn hierbij belangrijk. Al in het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de praktijk én sta je voor de klas tijdens je stage in het (v)mbo of praktijkonderwijs.

Tijdens de studie Docent en kennismanager consumptieve techniek volg je o.a. lessen in:

  • voedingsleer
  • voedingsmiddelenchemie/-technologie
  • hygiëne
  • presenteren
  • pedagogiek en didactiek
  • het geven van een praktische instructie
  • lesstofontwikkeling
  • het begeleiden van projecten
  • evenementorganisatie

Toelating

Je bent toelaatbaar met een van de volgende diploma's:

Havo met profiel

  • Alle profielen

Vwo met profiel

  • Alle profielen

Mbo-diploma

  • Niveau 4

Opbouw

De vierjarige opleiding is opgedeeld in drie fasen:

  • propedeusefase
  • hoofdfase
  • afstudeerfase

Je combineert tijdens de hele opleiding lessen op school met 2 tot 3 dagen stage per week. Tijdens de studie krijg je steeds meer ruimte om je te specialiseren. Dit doe je door elke keer een bewuste keuze te maken voor:

  • het thema waar je meer van wilt weten (en het onderwerp van je stageopdracht)
  • de werkplek waar je stage loopt
Meer informatie

Toekomst

Na de opleiding heb je een bachelortitel. En je behaalt een tweedegraads onderwijsbevoegdheid om les te mogen geven op het gebied van food, horeca, bakkerij of recreatie in het vmbo, mbo en hbo. Je kunt ook aan de slag in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Voorbeeldberoepen zijn:

  • docent horeca, bakkerij, recreatie 
  • trainer bij een horeca-adviesbureau 
  • praktijkbegeleider
Meer informatie

Interesse?

  • Ontmoet onze studenten en docenten. Bezoek een open dag of loop een dag mee met een student.

    Voorlichting
  • Verhuis je voor jouw studie naar Wageningen? Lees meer over de mogelijkheden.

    Studentenleven
  • Hoeveel kost deze studie? Lees hier meer over de hoogte van het collegegeld.

    Collegegeld
  • Wil jij je inschrijven voor deze studie? Dit doe je via de website van Studielink.

    Inschrijven