Bachelor voltijd opleiding Docent en kennismanager Bloemsierkunst Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Bloemsierkunst

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Voltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Heb je passie voor bloemen, ben je creatief en vind je het leuk om jouw kennis te delen met jongeren? Dan is de studie docent en kennismanager Bloemsierkunst iets voor jou!

Met dit hbo-diploma op zak ben je tweedegraads bevoegd en geef je les in het (v)mbo in alles wat te maken heeft met bloemen en decoratie. Zo leid jij nieuwe generaties bloemisten op of ga je zelf aan de slag in de bloemenbranche.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

 • Aanvullende toelatingseisen

  Studenten met een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek (inclusief biologie) kunnen vrijstellingen krijgen. Dit wordt bepaald na het studiekeuzegesprek.

Kenmerken
Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Julie van Veen 3
Ad Bloemsierkunst boeket op schaal
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeusefase

Tijdens de propedeuse verdiep je je in het vak en de bloemensector en zet je de eerste stappen op het gebied van lesgeven. We zorgen ervoor dat je een goede basis legt voor de rest van je studie. Hierbij kun je denken aan het volgen van exacte vakken en het opdoen van praktische vaardigheden. Daarnaast loop je vanaf het eerste jaar al direct een leuke stage.

Hoofdfase

In deze fase verdiep je je verder in bloemsierkunst en in het vak van docent. Je leert over hoe bloemen en planten bijdragen aan sfeer en beleving, geuren en kleurenleer en over trends en ontwikkelingen in de bloemenbranche. Ook is er aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie. Je leert dus bijvoorbeeld hoe je je leerlingen kunt betrekken bij de lesstof en hoe je deze stof zo goed mogelijk overbrengt.

Afstuderen

In de laatste fase ga je afstuderen en werk je aan een zelfgekozen eindopdracht. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Na de opleiding ben je bevoegd om les te geven in het groene onderwijs op vmbo, mbo en hbo. Ook kun je aan de slag bij maatschappelijke en educatieve organisaties én in het bedrijfsleven of bij de overheid. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Leraar vmbo binnen het profiel Groen
  • Docent mbo bloem/ styling/ design
  • Meesterbinder
  • Redacteur bij een vakblad
  • Manager
  • Projectleider bloemsierkunst-event
 • Ondernemen

  Ben je ondernemend en droom je over een eigen bedrijf? Ook dat kan natuurlijk met deze praktijkgerichte opleiding. Denk daarbij aan de volgende kansen:

  • Zelfstandig ondernemer detailhandel
  • Zelfstandig ondernemer online business
Enthousiast?

Tijd voor de volgende stap!

Stel je vraag aan Bureau Opleidingsadvies en Toelating