fleur is master student gezond gedrag en leefomgeving
Fleur van Dijk (42) werkt als  Congenitaal Echo Cardiografist bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Momenteel zit ze in het eerste leerjaar van de Master Gezond Gedrag en Leefomgeving bij Aeres Hogeschool Almere.

"Met deze master realiseer ik een nieuwe kijk op hoe we de gezondheidszorg kunnen inrichten”

“Doorleren vind ik belangrijk. Na 15 jaar gewerkt te hebben op de OK, een post-hbo opleiding en verschillende specialisaties, wilde ik mijn blik verruimen. Ik stelde mijzelf de vraag: hoe kijk ik écht naar de zorg? Wat vind ik hiervan? Door een nieuwe bril kijk ik naar hoe we dingen doen binnen het ziekenhuis. Hierbij zocht ik ondersteuning van een opleiding die ons leert om kritisch te kijken naar reeds vormgegeven systemen.” 

Door haar lange ervaring heeft Fleur al een scherpe visie op de zorg. “De zorg gaat een transitie doormaken. Gezondheidskunde wordt hierbij steeds belangrijker. Al deze mensen in het ziekenhuis, wat is de connectie met diens leefomgeving en het gedrag? En wat bedoelen we eigenlijk met 'gezondheid’? In mijn ervaring is de huidige aanpak te veel gestoeld op pillen voorschrijven, ziekenhuisopname en ingrepen. Ik denk dat we hier in het ziekenhuis veel mensen zien die hier niet hoeven te zijn. Als we leefstijlveranderend gedrag stimuleren, gaan we preventief te werk en verminder je de druk bij het ziekenhuis aan de voorkant. De vraag is dan, hoe kun je patiënten op een positieve manier aan gezondheidskunde laten doen?” 

"De docenten hebben allemaal verschillende achtergronden, waardoor er veel te leren is. Dat werkt motiverend en aanstekelijk!”

De intrinsieke motivatie die Fleur voelt bij de master Gezond Gedrag & Leefomgeving, heeft ze lang niet gehad. “Waar ik mijn eerdere stappen in doorontwikkeling koos vanuit 'verstand’, koos ik deze master écht vanuit mijn gevoel. Dit past echt bij mij! Ik heb haarscherp wat ik met deze master wil bereiken, wat ik wil doen. Deze master motiveert mij om buiten de gestelde kaders te denken.” 

Elke vrijdag gaat Fleur met veel plezier naar de hogeschool. “Ik vind het echt een cadeautje om hier wekelijks te zijn. De docenten hebben allemaal verschillende achtergronden, wat maakt dat er ontzettend veel te leren is Dat werkt super motiverend en aanstekelijk! Ook word je positief geprikkeld door je klasgenoten: allemaal mensen uit uiteenlopende branches met interessante vraagstukken. Denk aan leraren en andere zorgprofessionals. Een dynamiek die aanzet tot veranderen, leren, samenwerken. Met een nieuwe blik kijken naar elkaars uitdagingen. Met elkaar en deze master gaan we écht problemen oplossen, en dat maakt het zo zinvol.”