djurre bismeijer student master gezond gedrag en leefomgeving
Djurre Bismeijer (33) werkt als Inspecteur Scheepshygiëne bij GGD Amsterdam. Momenteel zit hij in het eerste leerjaar van de Master Gezond Gedrag en Leefomgeving bij Aeres Hogeschool Almere.

"Wat je hier leert is niet alleen toepasbaar in je werk, maar in je hele leven”

“Ik heb de hbo-opleiding Verpleegkunde (hbo-v) gedaan. Heel leuk en waardevol, maar ik mistte de koppeling met sociologie en gedrag. Want je gezondheid gaat om véél meer dan het medische aspect. Welke invloed heeft je leefomgeving op je gezondheid? Ik besloot dat ik me hierin wilde verdiepen en ben op zoek gegaan naar een master. Binnen de zorg heb je verschillende hbo-masters, maar in mijn beleving was dit alsnog erg medisch gericht. Toen trok de master Gezond Gedrag en Leefomgeving mijn aandacht. Dit is preciés wat ik gemist heb tijdens de opleiding hbo-v: een verdieping in humane biologie, psychologie en de leefwereld. Na een bezoek aan de Open Dag en een fijn gesprek met Eva, de studieleider, was ik overtuigd.” 

"Je merkt dat de docenten vol passie zitten. Dit resulteert in een hoge mate van betrokkenheid en hoogwaardig onderwijs. Wij leren van hun, zij van ons.”

Binnen de master gaan studenten aan de slag met een vraagstuk. Bij Djurre is zijn huidige werkgever niet zijn opdrachtgever, maar hij heeft zijn meesterproef wel gekoppeld aan zijn werkzaamheden. “Momenteel ben ik werkzaam als Inspecteur Scheepshygiëne op de afdeling hygiëne & infectiepreventie bij de GGD Amsterdam. Het is mijn taak om schepen halfjaarlijks te inspecteren voor een gezondheidscertificaat. Wat blijkt? Bepaalde onderdelen van deze inspectie scoren structureel slecht. Ik wil onderzoeken: hoe kan dit? Wat vinden zeevarenden en kapiteins hier zelf van? Welk gedrag zit hierachter én hoe kunnen we dit oplossen.” 

Verder wil Djurre met deze master zijn eigen plan trekken. “Het kan zijn dat ik na deze master een andere rol ga oppakken binnen de GGD. Ik kan bijvoorbeeld aan de slag gaan met gezondheidspreventie op de afdeling Gezond Leven.Ook zou ik aan de slag kunnen gaan als Public Health Officer op zee-cruiseschepen. Gedrag en gezondheid komt in zoveel beroepen terug. Met deze master investeer ik in mijn onderzoeksvaardigheid en kies ik voor een psychologische en sociologische verdieping. Deze kennis en kunde kun je toepassen in je werk. Maar wat je hier leert is eigenlijk toepasbaar in je hele leven.”