Scholings en coachingsprogramma Stikstof in de landbouw 2

"Ik heb meer inzicht gekregen in de verschillende invalshoeken rond stikstof."

Omdat ik ondernemers graag wil bijstaan op het gebied van toekomstbestendige landbouw heb ik mij aangemeld voor de opleiding bedrijfscoach stikstof. Ik adviseer boeren, boeren associaties en hoger onderwijsinstellingen op het gebied van dier, water, natuur, bodem en financiën.

Het was een interessante opleiding. Zo heb ik meer geleerd over de theoretische achtergrond van stikstof (in relatie tot bodem, stal, mest, voer, biodiversiteit, wet- en regelgeving, strategie en rendement) en het gebruik van de kringloopwijzer. Ook hebben we een inventarisatie moeten maken voor Aeres Farms (het praktijkbedrijf van Aeres Hogeschool Dronten) en voor een melkveebedrijf. Bij dit melkveebedrijf waar ik ook mijn opdrachten voor de opleiding op het gebied van wet- en regelgeving voor uitvoer.

De groep deelnemers aan deze opleiding was heel divers en bestond uit adviseurs die actief zijn op het gebied van mineralen, regelgeving, financieel advies en bestuurders. Als deelnemers hebben we veel van en met elkaar geleerd. We hebben elkaar verschillende invalshoeken laten zien. Zo heb ik van een van de deelnemers meer geleerd over de biodiversiteitsmonitor waarmee veehouders experimenteren. Voor adviseurs die zich meer willen verdiepen in stikstof is deze opleiding echt een aanrader. Tegelijkertijd kun je ook je adviesvaardigheden bijspijkeren. Ik zie zelf stikstof als onderdeel van een groter gehaal waar ondernemers mee te maken hebben. In de cursus kijk je naar het grotere plaatje om negatieve compensaties op het gebied van dier, water, natuur, bodem of financiën te voorkomen.