Opleiding bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw

"De transitie naar een toekomstgerichte landbouw moeten we samen doen."

"Vanuit mijn rol als adviseur melkveehouderij bij ABAB Accountants en adviseurs vind ik het belangrijk om meer inzicht te krijgen in natuurinclusief ondernemen. Maar persoonlijk wil ik mij er ook meer in verdiepen, het onderwerp interesseert mij enorm", vertelt Marc Strikkeling. Hij zit als adviseur bij veel melkveehouders in Noord-Brabant en Gelderland aan de keukentafel. Marc krijgt in toenemende mate de vraag van veehouders hoe zij natuurinclusief ondernemen op hun bedrijf kunnen implementeren. "Boeren vragen zich af hoe ze er op hun bedrijf mee aan de slag kunnen, wat zijn quick wins en wat doe je op de lange termijn? De totale agribusiness (boeren én bedrijfsleven) moeten aan de slag met de transitie. Niet alleen boeren moeten goed nadenken over welke stappen zij kunnen nemen, ook de toeleveranciers, banken, accountants, consumenten etc moeten hiermee aan de slag. Wat is jouw rol en hoe pak je die op richting je klanten?" vindt Strikkeling.

Tijdens de opleiding Bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw namen adviseurs uit diverse bedrijven deel. Onder meer van een bank, adviesorganisatie, bosbouw, accountant en bodemkundig advies. "Deze diversiteit is erg prettig. Je leert veel van en met elkaar. Iedereen zit vanuit een andere invalshoek in de opleiding; dat zorgt voor diversiteit."

Strikkeling vond met name de praktijkcasus erg interessant. Tijdens de praktijkcasus brachten de cursisten een bezoek aan een ondernemer die al een omslag heeft gemaakt naar natuurinclusief ondernemen. Daar werd duidelijk dat natuurinclusief ondernemen niet zo moeilijk is als menigeen denkt. Dat je ook met kleine stappen al succes kunt boeken.

"We moeten als agro sector samen de schouders zetten onder toekomstgerichte landbouw. Onze kennis verdiepen en er meer gevoel bij krijgen. Dan kunnen we met elkaar de transitie succesvol maken!"