Aeres Kadercursus Melkveehouderij Pro

Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met het managen van het melkveebedrijf en jouw volgende stap is de optimalisatie van het ondernemerschap en de bedrijfsontwikkeling. Het eerste deel van deze cursus gaat over het optimaliseren van technische processen. Het tweede deel van de cursus over bedrijfsontwikkeling, investeringsbegroting en bedrijfsovername.

Inhoud

Je krijgt les van docenten met veel ervaring in de praktijk en specialisten uit het bedrijfsleven. De AKM PRO-lessen worden, op dinsdag, voornamelijk gegeven op Aeres Farms in Dronten. Ook maak je relevante excursies naar het bedrijfsleven. Na deze cursus beschik jij over alle kennis en vaardigheden om als (toekomstig) ondernemer of bedrijfsleider een melkveebedrijf op een rendabele en professionele manier te managen. Daarmee heb je bovendien een sterke basis om je bedrijf ook in de toekomst duurzaam en flexibel te laten meebewegen met de ontwikkelingen, innovaties en regelgeving vanuit Brussel, de Nederlandse overheid en de maatschappij. Tevens ben je na deze cursus een volwaardige gesprekspartner voor de erfbetreders, zoals de dierenarts, de voerspecialist, de bank en je accountant.


Heb je een afgeronde mbo-opleiding, meld je dan aan voor de Aeres Kadercursus Melkveehouderij START.

 

Programma

Eerste fase

In de eerste fase staat het optimaliseren van technische processen centraal, onderverdeeld in twee hoofdthema’s: dier en grond. Binnen het thema dier wordt dieper ingegaan op veevoeding, diergezondheid en reproductie. Bij grond ligt de focus op gras- en gewasproductie, bodemkwaliteit en bemesting. Deelnemers analyseren hun huidige prestaties, stellen doelen en maken een concreet plan van aanpak om deze doelen te bereiken. Daarbij wordt gewerkt met bedrijfsspecifieke data en praktijkanalyses, ondersteund door het gebruik van kengetallen (KPI’s), zoals STO en KLW.

Tweede fase

De tweede fase van het programma richt zich op bedrijfsontwikkeling. Dit onderdeel start met het formuleren van een toekomstgerichte strategie, wat uitmondt in één of meerdere bedrijfs- of investeringsplannen. De cursisten leren hierbij ook hoe zij een rendementsberekening en investeringsbegroting opstellen. In dit blok komt tevens het thema bedrijfsovername uitgebreid aan bod. Niet alleen de economische en financiële kant wordt behandeld, maar ook de sociale, emotionele en juridische aspecten van een overnameproces. Zowel de overdragende als de opvolgende generatie worden actief betrokken, onder meer door een gezamenlijk dagdeel op school waarin beide generaties samenwerken aan een overnameplan.

Naast deze twee fases hebben zijn er een aantal dagdelen die voorsorteren op certificering van vaardigheden. Thema’s die daarin naar voren komen zijn; verantwoord medicijngebruik, veeverloskunde, duurzaam  grondgebruik. Als deelnemer ontvang je hiervoor een apart (digitaal) certificaat wat gebruikt kan worden als verantwoording voor melkafnemer of verpachter.

Gedurende het hele programma is er veel aandacht voor kostenbeheersing, rendementsoptimalisatie, en financieel management, inclusief het opstellen van liquiditeitsprognoses en financieringsstrategieën. Daarnaast wordt gekeken naar meerjarige groei en winstgevendheid, met onderwerpen als schaalvergroting, nieuwe verdienmodellen en bedrijfsmatige diversificatie. Ook innovatie, risicomanagement en marktstrategie zijn belangrijke onderdelen van de cursus.

De cursus wordt afgesloten met een presentatie van de eigen bedrijfsstrategie, waarna de deelnemers een certificaat ontvangen. AKM PRO biedt daarmee een solide basis voor ondernemers die hun agrarisch bedrijf toekomstbestendig willen maken, zowel technisch als strategisch.

 

Praktische informatie en aanmelden

  • Duur cursus: 1 jaar, 30 september 2025 t/m 21 april 2026
  • Lesdagen: 20 dinsdagen van 09:00 - 16:00 uur + 6 bedrijfsbezoeken
  • Locatie: Dronten, Aeres Farms
  • Kosten: €3.900,- vrijgesteld van BTW, inclusief lesmateriaal
  • Groepsgrootte: minimaal 10 en maximaal 18 deelnemers per cursus
  • Studiebelasting: 140 uur contacttijd en een aantal uren zelfstudie, incl. uitzoeken van gegevens van het thuis (leer) bedrijf. Bijvoorbeeld het ondernemingsplan, de graslandgebruikskalender e.d. zullen deels thuis uitgewerkt moeten worden.
  • Voor wie: Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met managen van het melkveebedrijf een volgende stap n het ondernemerschap is optimaliseren en bedrijfsontwikkeling. Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met managen van het melkveebedrijf een volgende stap n het ondernemerschap is optimaliseren en bedrijfsontwikkeling.

Heb je interesse in deze cursus? Vul dan het aanmeldformulier in.