wat eten we morgen podcast met esther veen header

Het menu voor de toekomst mét Flevolandse ingrediënten: Dr. Esther Veen vertelt hoe in de podcastreeks 'Wat Eten We Morgen?’

Date

In 2050 bestaat de wereldbevolking uit 10 miljard mensen die allemaal gezond en voldoende willen eten. Hoe doen we dat zonder de wereld uit te putten? Volgens wetenschappers kan dat met het EAT-Lancet menu. Chef-kok Sharon de Miranda en Bart Harleman van Expeditie Flevoland  gaan in de podcast 'Wat Eten We Morgen?’ op zoek naar de Flevolandse ingrediënten van dit menu voor de toekomst. Esther Veen, lector Stedelijke Voedselvraagstukken bij Aeres Hogeschool Almere, belicht in elke aflevering haar kijk op de transitie vanuit haar lectoraat.

Dé schijf van 2050?

Het EAT-Lancet menu, oftewel 'de schijf van 2050’, is samengesteld door 37 internationale wetenschappers. Het is een menu dat voor meer dan de helft bestaat uit groenten, bonen en granen en met minder vis, vlees en gevogelte. En het liefst producten uit het seizoen én van dichtbij, zo lokaal mogelijk. 

Boordevol Flevolandse ingrediënten

De Flevolandse Sharon de Miranda is bekend van onder andere het televisieprogramma BinnensteBuiten. In de podcast, die bestaat uit zes afleveringen, zoeken ze binnen Flevoland naar mooie en duurzame producten. Daarnaast geven Sharon en Bart elke aflevering ook tips over hoe je het lekker kunt klaar maken. Zo ging een aflevering over Surinaamse vis uit Lelystad, een andere aflevering over knoflook en koolzaad en de eerste aflevering over bonen: kikkererwten uit Tollebeek. 

De boon in beeld 

In elke aflevering wordt Dr. Esther Veen aangehaakt door Sharon en Bart, om met haar kijk op de voedseltransitie de verschillende thema's te bekrachtigen. Zo kijkt Esther in de eerste aflevering naar de kansen van én voor de boon: “Minder vlees eten is beter voor onszelf en beter voor de planeet. Veel mensen willen wel minder vlees eten, maar omdat we het niet gewend zijn kan het best lastig zijn. In plaats van het vlees te vervangen met een vleesvervanger, kun je ook iets heel anders eten. Dit is waar de boon in beeld komt! De boon heeft veel voordelen. Hij is goedkoop, je kunt hem goed en lang bewaren, en hij is heel voedzaam. Dé ideale kandidaat voor een grote rol in de eiwittransitie. Dit vraagt soms wel om een andere manier van koken. Denk aan het maken van falafel, een linzencurry of bonensalade.”

In de aflevering benoemt Esther dat een onderzoek onder bezoekers van Het Weekend van de Wetenschap aantoonde dat één van de redenen waarom mensen weinig bonen eten is dat ze weinig geschikte recepten kennen. Mensen zagen bonen daarnaast als gezond, eiwitrijk en voedzaam. Verder viel op dat veel van de bonen die de mensen proefden vooral gekenmerkt worden door de gerechten waarin ze verwerkt worden. Dat suggereert dat de boon een waardige vervanger is in allerlei gerechten. 

Benieuwd naar Esther's visie op de voedseltransitie en wat ze vanuit het lectoraat kan vertellen bij elk Flevolands ingrediënt? Beluister dan de hele podcastreeks via onderstaande links: 

Spotify
Apple Podcast
YouTube
Google Podcast

Kom hier meer te weten over Dr. Esther Veen.