De studenten van de hogeschool zijn niet de enigen die constant nadenken over hoe we ons voedsellandschap meer circulair kunnen inrichten. Aeres heeft zelfs een lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken opgezet, waar Dr. Esther Veen sinds juli onderzoek doet naar voedsel in een stedelijke context. “Ik richt me op menselijke routines, en hoe deze kunnen veranderen,” legt ze uit. “De Almeerse bevolking is heel divers, met verschillende etnische achtergronden. Dit maakt het interessant om te kijken naar alle variaties in routines, en hoe je deze kunt aanpassen.”
Op de vraag hoe we consumentengedrag kunnen veranderen, is ze heel duidelijk: “Ik vermijd het woord ‘consument’. Ik heb het liever over ‘eters’. Als je het hebt over consumenten, klinkt het zo passief. Alsof we alleen maar onderuitgezakt op de bank consumeren. Terwijl iedere consument tegelijkertijd ook producent is. Voedsel is meestal niet iets dat je koopt en direct consumeert. Tenzij je iedere dag naar de McDonald’s gaat. Vaak moet je iets met je voedsel doen voordat je het consumeert. Zelfs het smeren van een broodje valt eigenlijk al onder produceren.”
Veen legt uit dat routines vaak heel langzaam veranderen op individueel niveau, maar ook op maatschappelijk vlak. “Iedere ochtend haal ik op het station een kopje koffie. Dat is mijn persoonlijke routine. Maar toen ik dat laatst deed, viel het me op dat er een veganistisch saucijzenbroodje te koop was. Dat is iets waarvan ik me tien jaar geleden nog niet kon voorstellen, dat daar nu zoveel draagvlak voor zou zijn. Dat is dus een maatschappelijke routine die langzaamaan is veranderd.”
Discussiëren over voedsel
Door het internationale karakter van een aantal studies op de hogeschool, waaronder Food Systems Innovation, komen er veel verschillende standpunten vanuit allerlei nationaliteiten aan bod. Van Hooijdonk vertelt dat bijna de helft van zijn klas uit internationale studenten bestaat. “Mijn studiegenoten komen uit Nigeria, Ghana, Pakistan, Duitsland, België en Argentinië. Daardoor ontstaan er interessante discussies over voedselontwikkeling in Europa in vergelijking met bijvoorbeeld Afrika. Na de Tweede Wereldoorlog was er een duidelijk thema in Europa: nooit meer honger. Hierdoor zijn we veel gaan overproduceren. Mijn studiegenoten voeren nu veel gesprekken hoe je in Afrikaanse landen die stap van overproductie kunt overslaan en direct duurzamer kunt gaan produceren.”
Er loopt een klasje studenten met microscopen langs. Direct daarna volgt een groep ondernemers uit de provincie die een rondleiding krijgt door het gloednieuwe gebouw. Een van de passanten legt uit dat het groene dak regenwater opvangt en opslaat voor de beplanting op de groene gevel. Het is duidelijk dat het hogeschoolgebouw ruimte en inspiratie biedt aan iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid op micro- en macroniveau.
Wat is Flevo Campus?
Flevo Campus is de plek waar vernieuwingen op het gebied van voedsel door onderzoekers, docenten, studenten, ondernemers en voedselveranderaars in de praktijk worden gebracht. Flevo Campus houdt zich bezig met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat er altijd genoeg, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel is voor iedereen? De campus bestaat uit de nieuwbouw van Aeres Hogeschool, Food Forum van de provincie Flevoland en het starterspaviljoen de Village. Dit wordt de plek waar je alles op het gebied van voedsel kunt zien, voelen, proeven en onderzoeken. De Flevo campus vormt de entree van Floriade Expo 2022.