Van veel insectensoorten zie je er nu een stuk minder dan voorheen. Denk aan je autovakantie naar Frankrijk, waarbij je voorruit voorheen bezaaid zat met bepaalde insecten. Dat gebeurt nu een stuk minder. Duitse entomologen hebben gevonden dat de afgelopen 26 jaar ruim 75% minder biomassa werd waargenomen van vliegende insecten.
Er zijn ook insecten die juist geprofiteerd hebben van de omstandigheden die wij gecreëerd hebben. Zogenaamde plaaginsecten. Denk aan muggen of de gevreesde eikenprocessierups.
"We halen deze insecten weg op de plekken waar we er last van hebben. Vaak worden deze bestreden met pesticiden, terwijl je op zoek moet gaan naar een meer duurzame oplossing. Daarnaast maak je de problemen voor andere insecten -waar we helemaal geen last van hebben- alleen maar groter", aldus Jetske. Kortom: er gaat iets mis op het vlak van biodiversiteit. Het lectoraat Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij van lector Jetske de Boer doet hiernaar praktijkgericht onderzoek.
In China bestuiven ze appelbomen met de hand
"We hebben insecten heel hard nodig. Ze hebben allerlei functies in hun natuurlijke ecosysteem en die kunnen ook belangrijk zijn voor ons. Het voorbeeld wat veel mensen zal aanspreken is de bestuiving van onze gewassen. Ik ken een voorbeeld uit China, waar op een bepaalde plek zoveel pesticiden zijn gebruikt, dat er geen hommels en bijen meer waren om appelbomen te bestuiven. Dat doen ze nu dus maar met de hand."
“Om dat te veranderen, en de biodiversiteit te herstellen, moet je de juiste kennis en vooral de wil hebben. Daar ligt een mooie brug richting het onderwijs, om toe te werken naar een gedragsverandering bij mensen zodat ze beseffen dat er ook ‘rommelhoekjes’ nodig zijn in ons verder aangeharkte Nederland”, aldus de Boer. Deze ecologische wijsheid is op allerlei vlakken hard nodig in deze veranderende wereld.