Varkens en pluimveehouderij

Varkens- en Pluimveehouderij

CROHO: Dier- en Veehouderij (34869)
?
Ik zoek
Voltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Dronten
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

 De Nederlandse varkens- en pluimveehouderij behoort tot de wereldtop. Wil jij hier deel van uitmaken? Bijvoorbeeld als adviseur met verstand van veevoeding, stalsystemen, fokkerij of economie of als bedrijfsopvolger? Dan past de studie Varkens- en Pluimveehouderij bij jou!

Een studie waarmee jij misschien straks wel als jonge en innovatieve adviseur of ondernemer bijdraagt aan een duurzame oplossing voor de wereldvoedselvoorziening. Deze unieke hbo-studie is de enige in Nederland die zich volledig richt op zowel varkens- als pluimveehouderij. Zet de eerste stap naar een veelbelovende carrière en maak het verschil in deze essentiële sector.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

 • Heb je vragen over de instroomeisen?

  Neem dan contact op met instroomcoördinator Dirk de Groot via 088- 020 5796 of d.de.groot@aeres.nl.

Kenmerken
Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Jaar 1

Je maakt kennis met de varkens- en pluimveesector en de basis van technische en economische kengetallen van het primaire bedrijf. Je krijgt praktijklessen en gaat op praktijkstage. Hierdoor word je goed voorbereidt op de echte werkomgeving.

Jaar 2

In het tweede jaar ga je dieper in op het bedrijf met vakken als economie, voeding, gezondheid en welzijn. Verder verken je de keten en word je je bewust van het belang van de omgeving. Je sluit het jaar af met een buitenlandstage. In het derde jaar kun je kiezen om je te specialiseren in je favoriete diersoort: pluimvee of varkens.

Jaar 3

Tijdens het derde jaar specialiseer je je in varkens of pluimvee, met een focus op advisering, (internationaal) ondernemen en strategie. Je krijgt verdieping in voeding (zoals het maken van mengvoer), gezondheid en andere technische vakken. Afhankelijk van de instroom van buitenlandse studenten kunnen een aantal lessen Engelstalig zijn. Een andere optie is om een half jaar aan een universiteit in het buitenland te studeren.

Jaar 4

Je bepaalt hier jouw eigen programma! Je volgt twee minoren (aan onze eigen hogeschool of bij een andere hbo-instelling) of je studeert in het buitenland. Je kiest zelf een bedrijf en thema waar je je in wilt verdiepen tijdens je afstudeerstage en je afstudeerwerkstuk.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Na het afronden van de hbo-studie Varkens- en Pluimveehouderij ben je breed inzetbaar binnen de sector. Je kiest wat het beste bij je past. In welke beroepen kun je zoal aan de slag?

  • Zelfstandig ondernemer
  • Adviseur varkens- of pluimveehouderij
  • Specialist diervoeding
  • Beleidsmedewerker kwaliteitszorg
  • Onderzoeker diergezondheid