Bachelor voltijd opleiding Tuinbouw en akkerbouw Aeres Hogeschool Dronten

Tuinbouw & Akkerbouw

CROHO: Tuinbouw en Akkerbouw (34868)
?
Ik zoek
Voltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Dronten
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Ben je geïnteresseerd in de teelt van gewassen en wil je alles leren over gewasgezondheid, duurzaam bodembeheer, nieuwe teeltsystemen en precisielandbouw? Kies dan voor de hbo-studie Tuinbouw & Akkerbouw. Bij ons krijg je de kans om zowel gangbare als biologische methoden te verkennen, waardoor je een brede basis opbouwt in de agrarische sector. We leren je hoe je ondernemers kunt adviseren over het maximaliseren van rendement uit hun bedrijf of hoe ze hun producten het beste kunnen vermarkten. Er is veel vraag naar goed opgeleide, ondernemende hbo'ers die de sector op een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde wijze willen blijven ontwikkelen.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Jaar 1

Het eerste jaar is de studie breed opgezet, zodat je de sector in de breedte leert kennen. Je leert meer over het uitvoeren van een bedrijfsanalyse en over agrotechniek tuin- en akkerbouw. Daarnaast krijg je praktijklessen en ga je op praktijkstage, of je rond je hbo-doorstroompakket af (bij mbo). Tijdens het eerste jaar van je studie volg je schakelvakken (wiskunde, Nederlands, Engels). Met deze vakken werk je eventuele verschillen in vooropleiding weg.

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je verder in de tuinbouw en akkerbouwsector. Je leert onder andere meer over teeltoptimalisatie, advisering, leiding geven, omgevingsgericht ondernemen, kwaliteitsmanagement en marketing. Bij een aantal module-onderdelen kun je kiezen voor de tuinbouw- of de akkerbouwrichting.

Jaar 3

In het 3e jaar is er naast het Nederlandstalige programma de optie om te kiezen voor het Internationale programma. Dan volg je samen met internationale studenten het Engelstalige programma International Horticulture & Management. Als je voor het Nederlandstalige programma kiest, start je het derde jaar met je buitenlandstage. Daarnaast volg je vakken waarin je meer leert over onder andere strategische bedrijfsplanning, praktijkgericht onderzoek, veredeling, plant & data.

Jaar 4

In het 4e jaar specialiseer je je door twee (Nederlandse) minoren naar keuze te volgen. Je rondt je opleiding af met je afstudeerstage en je afstudeeropdracht. We hebben veel samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven. Dat biedt volop keuzemogelijkheden. Zo bepaal je zelf bij welk bedrijf je jouw opdrachten uitvoert.
Je toekomst

Wat je kunt na je studie

 • Baankansen

  Met de hbo-studie Tuinbouw & Akkerbouw kun je alle kanten op. Misschien wil jij aan de slag als bedrijfsleider, als teelttechnisch adviseur of wil je een tuin- of akkerbouwbedrijf overnemen. Je bent inzetbaar in de agri- en foodbusiness in Nederland en daarbuiten. In welke beroepen kun je zoal aan de slag?

  • Crop manager
  • Veredelaar
  • (Inter)nationale salesmanager
  • Zaadproductie specialist
  • Praktijkonderzoeker
  • Teeltadviseur