Student akkerbouw met sla plantjes buiten aeres hogeschool dronten

‘‘Thuis, in het Groningse Jipsingboertange, runnen mijn vader en ik een agrarisch bedrijf met akkerbouw en vleeskalveren. Omdat ik dit later heel graag wil overnemen, heb ik voor deze studie gekozen. Ook de mooie combinatie van praktijk- en theorielessen vond ik erg interessant. Tijdens de studie doen we veel praktijkopdrachten voor het ouderlijk bedrijf of een zelf uitgekozen bedrijf. Ook zijn we een jaar lang verantwoordelijk voor een teelt op de OnderwijsLeerKavel of in de kas. Hier leer je enorm veel van omdat je de teelt van begin tot eind zelf moet uitvoeren. We hebben in het eerste jaar een halfjaar een tomatenteelt in de kas moeten verzorgen, en in het tweede jaar hebben we een jaar lang een aardappelteelt op de onderwijsleerkavel moeten onderhouden.

In de eerste twee jaar heb ik veel geleerd op het gebied van teelt en bedrijfsvoering, zoals bodem, mechanisatie, economie, gewasgezondheid en recht. In het derde en vierde jaar ga ik mij meer specialiseren op specifiekere projecten. Een student company en het schrijven van een bedrijfsovername plan zijn onderdeel van het derde jaar. Een minor en een afstudeerstage zijn onderdeel van het vierde jaar.

“Ik vind boer zijn het mooiste dat er is.”

Anne-Frederiek Huls, tweedejaars student Agrarisch Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw

anne-frederiek huls student

Mijn stage in het eerste jaar heb ik gedaan bij een akkerbouwer. Ik heb hier veel geleerd over alle werkzaamheden het jaarrond. Daarbij heb ik een goed inzicht gekregen in welke keuzes de ondernemer maakte en waarom juist deze. Ook heb ik een bedrijfsanalyse rapport gemaakt, waarbij ik een aantal analyses heb uitgevoerd. Denk hierbij aan erfindeling, mechanisatie t.o.v. aantal hectares, arbeid en bodem. Hier kwam bijvoorbeeld uit dat de desbetreffende ondernemer een hele efficiënte erf- en opslagindeling had. Uiteindelijk heb ik op basis van de analyses de ondernemer een aantal verbeterpunten voorgelegd.

Ik kijk heel erg uit naar mijn buitenlandstage volgend jaar, omdat ik mij ook graag buiten Nederland wil oriënteren. Met het oog op de komende wet- en regelgeving denk ik persoonlijk dat het boeren in Nederland niet makkelijker wordt. Ik ga op stage naar Denemarken. Het bedrijf bestaat uit 800 ha akkerbouw en 200 ha bosbouw. Hier voer ik in de eerste 3 weken vooral voorbereidend werk uit, zoals het klaarmaken van machines en bewaringen voor de oogst. De rest van mijn stage ga ik de gewassen oogsten.

Na mijn stage en twee studiejaren ga ik alleen nog afstuderen en dan ben ik helemaal klaar voor de toekomst. Door de vakken over ondernemerschap: boekhouding, wet- en regelgeving, het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid en rechten ben ik helemaal klaar om het bedrijf thuis over te nemen!’’

Anne-Frederiek Huls, tweedejaars student Agrarisch Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw