Systeembenadering Urban Green
Over het onderzoek
De stad is in transitie en dat wordt ingegeven door klimaatverandering, demografie en nieuwe technologische ontwikkelingen met impact op vervoer, reizen, wonen, werken recreëren en consumeren. De urgentie blijkt vooral bij ondergelopen straten en woningen, sterfte van ouderen door oververhitting, longaandoeningen door vervuiling en onleefbaarheid bij events en massatoerisme. De inwoners zoeken met de overheid en de industrie naar duurzame oplossingen die aansluiten op een circulaire economie. De nieuwe trend van het vergroenen van de stad (‘Urban Green’) op daken, straten en in huizen is zo een hoopvolle ontwikkeling met antwoorden op meerdere van dergelijke vraagstukken op wonen, werken en samenleven. Het initiële niveau van sedumdaken zijn we gepasseerd. Hoe kunnen we de stad duurzaam vergroenen, voeden en onderhouden? Wat zijn daarbij de voordelen en welke invloed heeft dat op mens, flora, fauna, werkklimaat en leefomgeving?
We moeten inspelen op de vraagstukken van nu en in de toekomst. Dit vraagt om de ontwikkeling van nieuw onderwijs en integraal onderzoek om innovaties mogelijk te maken en nieuwe generaties van mbo-ers en hbo-ers op te leiden. Alle reden voor een interdisciplinaire systeembenadering vanuit micro (water, lucht, temperatuur), meso (plant, mens, dier) en macro (samenleving, regelgeving) waarbij technologische en sociale vernieuwing samengaan. Het doel is het realiseren van een plek voor aanschouwelijk onderwijs en onderzoek op stedelijke vergroening voor mbo en hbo. Het met de industrie de theorie in de praktijk brengen in de ‘Startup Village’ van Amsterdam Science Park. Het ontwikkelen van curriculum en bijscholen van docenten. Een onderwijslokatie / onderzoeksplatform voor de komende vijf jaar voor verdere implementatie in de stad en de Floriade (2022). Het in de praktijk brengen van een interdisciplinaire aanpak op tuinbouw, biologie, techniek, voedsel en beleving. Daarbij doen we praktisch onderzoek naar de vraagstukken van de industrie voor productontwikkeling en implementatie op ‘Urban Green’.
Betrokken organisaties
BVB Substrates/ Den Ouden Groep/ Floor van Schaik/ Green Art Solutions/ Joosten Ecodak/ My Earth Global/ Nocciolo/ Rain(a)way/ Royal Flora Holland/ Scentsforyou/ Skytree/ VFA Solutions/ Wellant/ Clusius/ Inholland/ Aeres/ UvA/ VU/ KCNL