Impact van dierondersteunde interventies op honden

Impact van dierondersteunde interventies met honden

Het project "Impact van dierondersteunde interventies met honden" richt zich op het welzijn van honden die worden ingezet bij dierondersteunde interventies, een vorm van therapie waarbij dieren, vooral honden, worden ingezet om mensen mentaal en fysiek te ondersteunen. Hoewel de positieve effecten van deze sessies op mensen duidelijk zijn, is er tot nu toe weinig bekend over hoe de honden deze interacties zelf ervaren.

Groeiende behoefte

In Nederland is het gebruik van honden bij Animal Assisted Interventions (AAI) sterk toegenomen. Dit is een dyadische interactie waarbij zowel het welzijn van de hond als de cliënt centraal staat. Echter, het gebrek aan een wetenschappelijk onderbouwd kader voor AAI brengt ethische, praktische en veiligheidsrisico’s met zich mee voor alle betrokkenen. Organisaties die AAI aanbieden, werken vaak op basis van eigen ervaring, wat leidt tot variërende richtlijnen op het gebied van welzijn en ethiek. Hierdoor is er een groeiende behoefte aan een transparante en goed onderbouwde werkwijze om het welzijn van honden tijdens deze interventies te waarborgen.

Twee jaar onderzoek

Het lectoraat Human-Animal Interactions van Aeres Hogeschool heeft de afgelopen twee jaar, in samenwerking met partners uit het werkveld en met financiering van Regieorgaan SIA, uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van dierondersteunde interventies op honden. Het onderzoek had als doel om het werkveld te professionaliseren door meer inzicht te geven in de belasting die honden tijdens deze sessies ervaren en hoe ethische vraagstukken bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Er is een methode ontwikkeld om de belasting van honden tijdens sessies te monitoren, ondersteund door een digitaal scoringsformulier. Daarnaast zijn er grenswaarden bepaald voor de mate van belasting, in samenwerking met professionals.

Verhalenbundel

Het onderzoek laat zien dat de gemoedstoestand van honden varieert afhankelijk van de aard van de sessie. Sommige kenmerken van de interventie blijken een directe invloed te hebben op het welzijn van de honden. Ook is er een verhalenbundel samengesteld waarin ethische dilemma’s uit de praktijk worden besproken, met als doel om zorgprofessionals uit te nodigen het gesprek over ethiek actief aan te gaan.

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepresenteerd op 28 september 2024 tijdens het Zaak op Poten symposium bij Aeres Hogeschool in Dronten, waar tevens het eerste exemplaar van de verhalenbundel werd overhandigd.