Manon_Ruijters

Functie: Lector bij Aeres Hogeschool, Hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering bij Vrije Universiteit Amsterdam
Lectoraat: Professionele identiteit en organisatieontwikkeling
Emailm.ruijters@aeres.nl

Over Manon Ruijters

Manon Ruijters begon als lector bij Stoas Wageningen (nu Aeres Hogeschool Wageningen) in 2011, met het thema ‘De ecologie van het Leren’. Inmiddels zijn we 8 jaar en twee lectoraatsperioden verder en heeft het centrale onderwerp zich ontwikkeld tot professionele identiteit en goed werk.

Na haar studie Logopedie besloot Ruijters om Onderwijskunde en Orthopedagogiek te studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Haar interesse voor intelligentie-ontwikkeling ontwikkelde zich naar een interesse voor leren en ontwikkelen die ze oorspronkelijk het beste in het onderwijsadvies vorm te geven. In 2000 werd ze adviseur bij de Twynstra Gudde, waar ze zich in 17 jaar tijd ontwikkelde tot Academic Partner. In 2006 promoveerde ze op het onderwerp ‘diversiteit van leren in en om organisatie'. 

Inmiddels (sinds januari 2017) is ze, naast haar lectoraat, hoogleraar aan de VU met een leerstoel op het gebied van leren, ontwikkelen en gedragsverandering. Ze is mede-eigenaar en adviseur van de Good Work Company. Ze is met regelmaat gastdocent aan diverse business schools, verzorgt lezingen en masterclasses. Ze maakt onderdeel uit van de adviesraad van het Tijdschrift voor Organisatie en Ontwikkeling en het Tijdschrift voor begeleidingskunde en is lid van de wetenschappelijke raad van de Orde voor Organisatieadvies (OOA).

Haar werk richt zich op vraagstukken rondom professionele ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Kernwoorden daarbij zijn leren, professionaliseren, professionele identiteit, leiderschap, goed werk, professionele teams, teamleren, actieonderzoek, verandervraagstukken. 

Ze publiceert graag in zowel wetenschappelijke als populaire tijdschriften en schreef onder andere: 

  • ‘Liefde voor leren’ (Kluwer, 2006 en 2017) 
  • ‘Drie, vormgeven aan organisatie ontwikkeling’(Kluwer, 2012) – samen met Ingelien Veldkamp  
  • ‘De Canon van het leren’ (Kluwer 2012) – samen met Robert Jan Simons voerde ze redactie
  • ‘Je Binnenste Buiten. Over professionele identiteit in organisaties’, ‘Ons Binnenste Buiten’ (kaartspel) en ‘Mijn Binnenste Buiten, werken aan je professionele identiteit’. Alle geschreven met de onderzoeksgroep Professionele Identiteit (Vakmedianet, 2014 en 2019)
  • ‘Leren in verandering. Over lerende organisaties, professionele teams en goed werk’ (VU, 2017)
  • ‘Queeste voor Goed Werk. Over krachtige professionals in een lerende organisatie’ (Vakmedianet, 2018)