Lynn van Ens met hond op de foto buiten

Voor mijn afstudeerstage heb ik ervoor gekozen om dit te doen bij het lectoraat Human Animal Interactions bij lector Kathalijne Visser. Na een goed gesprek met mijn mentor en afstudeerbegeleider kwamen we tot de conclusie dat ik me graag wil richten op honden en dit wil combineren met onderzoek.

Mijn interesse ging vooral uit naar welzijn van honden tijdens coaching en therapie. Ik wilde in eerste instantie stagelopen bij een organisatie die honden inzet voor therapie of coaching maar na een meeloopdag met hen kwam ik tot de conclusie dat dit ik meer richting onderzoek wilde. Drie tot vier dagen in de week loop ik nu stage en schrijf daarnaast mijn scriptie. Ik neem deel aan het ‘hondenproject’. Het doel van dit project is om te achterhalen wat de effecten zijn op het welzijn van honden die ingezet worden voor coaching of therapie. Uiteindelijk zal dit vertaald worden naar materiaal wat door het werkveld toegepast kan worden: hoe ze bijvoorbeeld rekening kunnen houden met het welzijn van de hond tijdens een sessie. De veldstudie gaat binnenkort van start, dit betekent dat mensen van een aantal organisaties die onder andere coaching geven met honden bepaalde gedragingen van de hond gaan scoren in een app. Om ervoor te zorgen dat iedereen hetzelfde beeld heeft bij de gedragingen hebben we een training ontwikkeld met daarbij een toets. Ik hield me vooral bezig met: beelden bewerken, opnames maken van gedragingen, toets in TestVision in orde maken, PowerPoint maken etc. Ik heb veel video’s van gedragingen bekeken en ook samen met anderen beoordeeld. Hierdoor heb ik veel geleerd over hoe je objectief naar gedrag kijkt, waar je op let, hoe je gedragingen goed neerzet in een ethogram etc.

De afstudeerstages bevalt mij erg goed, ik heb al ontzettend veel geleerd en voel me echt onderdeel van het team, dat is bij andere stages wel eens anders geweest. Een stage binnen het onderzoeksteam zou ik andere studenten zeker aanraden. Maar het is net als met andere stages; zoek iets wat je ligt. In het derde studiejaar kregen we een module over onderzoek. Dat vond ik erg leuk, maar als je bij een dergelijke module al je twijfels hebt, is een stage bij onderzoek waarschijnlijk niet iets voor jou. Mijn advies is ook om een dagje mee te lopen bij een bedrijf/instelling waar je wilt stagelopen, dan merk je direct of het iets voor je is!