plantenteelt header

Studenten Aeres Hogeschool Almere zetten zich in voor medicinale plantenteelt

Date

Aeres Hogeschool Almere stelt zich als kennisinstelling met haar strategie ‘De groene veranderaar’ ten doel om een bijdrage te leveren aan een duurzame transitie van de samenleving. In dit kader werken studenten van de opleiding Toegepaste Biologie aan verschillende vraagstukken voor diverse opdrachtgevers. Zo hebben tweedejaars studenten gekeken hoe planten kunnen worden geteeld om zoveel mogelijk natuurlijke medicinale stoffen te produceren. Hiervoor hebben zij onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van extracten uit planten, die kunnen worden aangewend als biologisch substituut voor het gebruik van chemicaliën.


Inspiratie bij Hortus Botanicus

De opleidingsmodule ging van start met een rondleiding door Hortus Botanicus in Leiden. Op basis van de rondleiding kozen de studenten een plant die in Nederland geteeld kan worden én die een inhoudsstof heeft met een waardevolle medicinale werking. 

De studenten kozen bijvoorbeeld saffraan, gember, kurkuma, heemst, kamille, taxus of mariadistel. De studenten hebben zelf contact gelegd met telers van die planten, zelf hun plant opgekweekt en de waardevolle inhoudsstoffen uit hun plant geëxtraheerd.

Hop- en cranberryteelt

In groepjes van vier à vijf onderzochten studenten hoe hun plant het best geteeld kan worden en hoe ze zoveel mogelijk inhoudsstof uit hun plant kunnen verkrijgen. Ze doen dit op basis van literatuuronderzoek. Maar de meest relevante praktijkkennis vind je natuurlijk alleen in de praktijk: bij de medicinale plantenteler. 

De groepen hebben daarom contact opgenomen met verschillende telers. Een groep schreef een teelthandleiding voor hop (Humulus lupulus). Zij bezochten teeltbedrijf Hogenelst Hop in de Achterhoek. Teler Riet Hogenelst heeft de studenten de fijne kneepjes van de hopteelt uitgelegd.

De cranberry groep (Vaccinium macrocarpon) pakte het anders aan. Zij hebben teler Jan Buijs van Island Berry uitgenodigd bij Aeres Hogeschool Almere. Tijdens zijn bezoek beantwoordde hij de vragen van de studenten. Ook gaf hij de studenten een door hemzelf geschreven cranberry teelthandleiding mee. Een heel mooi presentje, waar de studenten flink hun voordeel mee konden doen bij hun eindverslag.

cranberry

Cranberry teelthandleiding, geschreven door Jan Buijs

Cannwash

Een derde groep studenten schreef hun teelthandleiding over cannabis (Cannabis sativa), een bekende plant, met zowel verdovende als rustgevende inhoudsstoffen.

Het is niet makkelijk om een product te bedenken met cannabis dat nog niet bestaat. Deze groep was wel heel origineel! Zij bedachten “Cannwash”; een mondwater waarbij de antibacteriële en kalmerende werking van inhoudsstof cannabidiol de gezondheid van de mond vergroot. Het lukte hen zelfs om op bezoek te mogen bij één van de recent gestarte legale cannabisteeltbedrijven: Hollandse Hoogtes in Bemmel. Teler Ashwin Matai heeft hen rondgeleid in de moderne teeltfaciliteit, en alle praktische ins en outs met de studenten gedeeld.

cannwash

Studenten op bezoek bij cannabisteeltbedrijf Hollandse Hoogtes

Onderzoek in eigen praktijkfaciliteiten

Sommige andere groepjes gingen aan de slag met hun planten en kweekten bijvoorbeeld zomeralsem (Artemisia annua) op in de kweekruimte van Aeres Hogeschool Almere. Twee andere groepjes namen juist de oogstbare delen van hun planten mee om in het lab de inhoudsstoffen uit hun plant te extraheren. Met behulp van een nieuwe stoomdestillator werd er chamazuleen uit kamille (Matricaria chamomilla) gewonnen en door verschillende extractie- en filtratiestappen werden er alfa- en betazuren uit hopbellen geëxtraheerd. 

Al deze activiteiten zijn facultatief en dus niet verplicht, maar bieden de studenten de mogelijkheid om zich te verdiepen in hun gekozen planten. Het levert voor hen waardevolle inzichten voor hun eindverslag op.

destillatie

Stoomdestillatie van kamille

 

vijzelen thumb

Studenten vijzelen verse hopbellen voor een hogere opbrengst van de extractie.

Eindpresentatie innovatieve producten

Als afsluiting verdedigen de studenten hun teelthandleiding en innovatieve product tegenover een panel van docenten en praktijkexperts. We werken al jaren samen met Peter Stolk, directeur van medicinaal teelt- en verwerkingsbedrijf Pharmeko. 

Dit jaar waren bovendien Iris Kappers, docent en onderzoeker plantenfysiologie aan de Wageningen University & Research, en Hans van der Mheen, medicinale plantenteler uit Elburg, aanwezig om de studenten vragen te stellen over hun producten. 

We zijn als hogeschool erg trots op hoe de studenten hun creativiteit combineren met inhoudelijke kennis. We zijn alle praktijkpartners zeer erkentelijk voor hun bijdragen in deze mooie samenwerking!

Bram Knegt – Hogeschooldocent en modulecoördinator