Durf je hart te volgen!

Date

Tijdens de elfde Life Lezing bij Aeres Hogeschool in Dronten deelde Tom Middendorp, voormalig commandant van de Nederlandse Strijdkrachten en bekend als ‘klimaatgeneraal’, zijn inzichten over de wereldwijde impact van klimaatverandering. Vanuit zijn eigen ervaringen liet hij zien hoe klimaatveranderingen directe gevolgen hebben voor veiligheid en stabiliteit – én wat dit vraagt van leiderschap in een veranderende wereld.

De sleutel tot verandering ligt in samenwerking 

Middendorp: “De grote uitdagingen van onze tijd, klimaatverandering, voedselzekerheid, waterbeheer, kunnen we niet alleen oplossen. We leven in een verweven wereld waarin grenzen steeds minder betekenis hebben. Een overstroming in Pakistan kan leiden tot hogere voedselprijzen in Nederland. Droogte in Afrika kan migratiestromen veroorzaken die Europa onder druk zetten. Alleen door samenwerken kunnen we de uitdagingen van onze tijd oplossen. Een succesvolle samenwerking begint niet bij de ander proberen te overtuigen van jouw standpunten, maar eerst proberen hun standpunten te begrijpen. In de transitie waar de wereld doorheen gaat, is dat een cruciale vaardigheid. Of je nu werkt met boeren, ondernemers of beleidsmakers, echte verandering begint met begrip voor wat de ander drijft.”

De sleutel tot verandering ligt dus in samenwerking en actie op alle niveaus. Door talloze, inspirerende voorbeelden liet Middendorp zien dat creativiteit en ondernemerschap krachtige wapens zijn in de strijd tegen klimaatverandering en schaarste.

Maar echte transformatie begint bij onszelf. We moeten het grotere plaatje blijven zien, maar tegelijk klein beginnen. Iedereen kan bijdragen, of het nu gaat om duurzame keuzes in het dagelijks leven, het ondersteunen van innovatieve bedrijven of het meedenken over oplossingen binnen de eigen organisatie. 

Middendorp: “Mijn motto is dan ook: ‘Think big, act small, start somewhere.’ Alle kleine druppels samen vormen een rivier. Durf daarin je hart te volgen. Als je dat doet, kunnen er ontzettend mooie dingen ontstaan.” 

"Juist in kleine daden schuilt de grootste impact"

Hij sloot af met een boodschap voor onze studenten: “Deze generatie staat voor een wereld die sneller verandert dan ooit. Klimaatverandering, groeiende voedsel- en watertekorten, geopolitieke spanningen, de uitdagingen zijn immens. Einstein zei het al: ‘als we doen wat we deden, dan krijgen we wat we kregen’. Een kans voor jullie dus om mee te bouwen aan oplossingen die écht het verschil maken.”

Na afloop van Middendorp’s inspirerende verhaal, was er ruimte voor een co-referaat van Johannes Weerstand, docent Financieel Economisch Management & Bedrijfskunde bij Aeres Hogeschool in Dronten. Weerstand is op persoonlijke titel verbonden aan een stichting die hulpverleningsprojecten doet in onder andere India. Vanuit deze betrokkenheid reflecteerde hij op de Life Lezing van Middendorp.

Hij deelde hoe hij met eigen ogen heeft ervaren hoe elementair de beschikbaarheid van schoon water is voor mensen. Het gebrek hieraan, erkende ook Weerstand, kan een belangrijke katalysator zijn, waardoor mensen gaan migreren of met verkeerde personen of instanties in aanraking komen, wat conflicten wereldwijd in de hand werkt.

De gevolgen van klimaatverandering zijn ook in India voelbaar. Dorpen die bijna jaarlijks getroffen worden door overstromingen, vanwege hevige moessons of tornado’s. Weerstand: “Het is elk jaar een spannende tijd. Moeten de bewoners geëvacueerd worden? Hoe groot zal de schade dit keer zijn? Onzekerheden die mensen doen beslissen hun heil elders te zoeken.”

Weerstand kan zich vinden in de boodschap van Middendorp: “Iedereen kan bijdragen aan verandering. Juist in kleine daden schuilt de grootste impact. En net als Tom Middendorp, geloof ik: durf je hart te volgen.”

Dit is de Life Lezing

De Life Lezing is een traditie die voortkomt uit Ons IDee, de merkbelofte van onze faculteit in Dronten. Centraal daarin staat ‘the Economy of Life’: een perspectief dat verder reikt dan economie alleen en dat gaat over de balans tussen ecologische, sociale en economische waarden. Elk jaar nodigt Aeres Hogeschool Dronten een deskundige uit om vanuit dit perspectief een inspirerende lezing te geven. Dit jaar viel de keuze op Tom Middendorp, vanwege zijn diepgaande inzichten over leiderschap, veiligheid en klimaatadaptatie. Thema’s die steeds relevanter worden voor de toekomst van onze studenten, onze sector en de samenleving als geheel.