- Wanneer ben je een Foodheld -
De Food100-lijst is een intiatief van Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Foodhub en Food Inspiration. De lijst bestaat elk jaar uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die het voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. Zes voedselveranderaars uit deze Food100 worden, op basis van uitzonderlijke prestaties, uitgeroepen tot Foodhelden van het jaar.
‘Voedseltransitie vraagt om nieuwe competenties van zowel studenten als scholen’
Publicatie datumMarieke Creemers, docent bij de master Food Systems Innovation, leert studenten welke kennis en skills nodig zijn voor de transitie van het voedselsysteem. Haar scherpe visie en bijdrage leverden haar tevens de titel Foodheld op in 2023. Iets om trots op te zijn! We stellen haar een aantal vragen.
Benoemd worden tot Foodheld: wat deed dat met je?
Je geeft les aan studenten van de master Food Systems Innovation op dé groenste hogeschool van Nederland. Hoe ben je hier terecht gekomen?
Transitie vraagt om specifieke vaardigheden om samen te veranderen. Dat geldt niet alleen voor studenten, maar voor het complete onderwijssysteem.
Dat klinkt goed! Hoe vertaalt zich dat naar lessen over ons voedselsysteem?
Ons voedselsysteem klinkt als een complex werkveld. Hoe zie jij dat?
Dat klinkt alsof jij en andere docenten studenten zoveel mogelijk prikkelen om na te denken over transitie.
Klopt het dat veel studenten gemotiveerd zijn om bij te dragen aan een betere wereld?
Hoe zijn de banenkansen voor deze studenten?
Wereldwijd is er belangstelling voor deze master, klopt dat?
Wat de arbeidsmarkt vraagt, is niet automatisch hetzelfde als wat de maatschappij nodig heeft. Het laatste moet ons hoofddoel zijn.
Denk je dat andere opleidingsinstanties ook aandacht gaan besteden aan de voedseltransitie?
Mooi gezegd! Hoe hoop jij dat dat eruit gaat zien in de toekomst?
“Ik hoop dat onderwijsinstellingen de handschoen oppakken om samen te zeggen: ‘Wij leiden studenten op die een steentje bijdragen aan het verbeteren van de maatschappij. Ieder op zijn eigen manier. Transitie vraagt om specifieke vaardigheden om samen te veranderen. Dat geldt niet alleen voor studenten, maar ook voor ons als onderwijsinstelling. Het is echt een leerproces. Je moet allerlei dingen afleren en oude patronen en denkkaders loslaten. Jarenlang hebben onderwijsinstellingen zich bijvoorbeeld sterk gericht op cognitieve kennis. Maar veel meer aspecten spelen een rol bij leren voor een duurzame, rechtvaardige samenleving. We moeten onszelf blijven ontwikkelen en blijven werken aan dat bewustzijn. Alleen zo kunnen we bijdragen aan een oplossing.”
Vragen n.a.v. dit interview? Of meer weten over de master Food Systems Innovation? Neem contact op met Marjan de Boer, studieleider: marjan.de.boer@aeres.nl.