Studenten van Aeres Hogeschool Dronten winnen scholencompetitie Maïschallenge 2022

Studenten Aeres Hogeschool Dronten winnen scholencompetitie Maïschallenge 2022

Publicatie datum
Content type
Blog

Heeft een digitale tool als Agrility meerwaarde voor smart farming in de maïsteelt? Dat is wat vier studenten van Aeres Hogeschool Dronten afgelopen groeiseizoen hebben onderzocht tijdens de 'Maïschallenge 2022', georganiseerd door Limagrain en het NAJK.

"We deden mee met zowel gangbare maïs als biologische maïs. Gedurende het groeiseizoen hebben we de ontkieming, ontwikkeling en afrijping nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van Agrility. Dit is een digitale tool die boeren helpt om de ontwikkeling van hun gewas te volgen en analyseren. Robert ter Maat, ruwvoerspecialist bij Limagrain, hielp ons daarbij. We hebben verschillende proeven uitgevoerd. Bij de gangbare maïs was dit een proef met de rijafstand en bij de biologische maïs is er geëxperimenteerd met een toevoegmiddel dat optimale groei van de plant zou moeten stimuleren. Het thema van deze editie van de maïschallenge was smart farming waarbij digitalisering van de teelt centraal stond. Door onze deelname aan de Maïschallenge 2022 wilden we leren over de verschillende invloeden op een goede maïsteelt en hoe smart farming hierbij kan helpen."

"38 jonge boeren en 11 scholenteams gingen de strijd met elkaar aan. Tijdens de masterclass in augustus 2022 zaten de vijf beste telers al heel dicht bij elkaar. Dat maakte het enorm spannend! Met trots kan ik vertellen dat wij, namens Aeres Hogeschool Dronten, de scholencompetitie hebben gewonnen! Wij kijken terug op een hele leerzame periode. Vooraf hebben wij ons als doel gesteld om de maïsteelt vast te leggen en waar te nemen gedurende het groeiseizoen en daarbij te onderzoeken wat er van invloed is op een goede teelt. Door samen met Limagrain de maïschallenge aan te gaan, hoopten we nieuwe technieken te leren over de maïsteelt. We zijn het er allemaal over eens dat deze doelen meer dan voldoende behaald zijn."

"We hebben veel geleerd over het groeiseizoen en de ontwikkeling van de mais. Robert heeft ons goed begeleid gedurende het seizoen. Hij heeft ons tijdens de bezoekmomenten geleerd over de bodem, opkomst, ziektes en het oogsten van de maïs. Het was een leerzaam proces. We hebben allemaal les gehad over deze onderwerpen, maar om dit in de praktijk mee te maken en op de voet te volgen in samenwerking met specialisten, is nóg leerzamer. Je leert vanuit verschillende oogpunten naar de maïs te kijken. Soms heb je invloed op bepaalde factoren, bijvoorbeeld op de trekker werkzaamheden. Maar op andere factoren ook niet, zoals het weer. Toch is de maïs hetgeen waar de koeien de hele winter hun melk van moeten geven en daarom is hoge kwaliteit belangrijk, ongeacht de invloeden van buitenaf."

Geschreven door:

Emily Adams Student Aeres Hogeschool Dronten
Emily Adams student Aeres Hogeschool Dronten

Houd je aan de richtlijnen en reageer met respect. De reacties worden gescreend door medewerkers van Aeres. We gebruiken je e-mail adres alleen om reactie te geven.