'Reststromen verwaarden tot vermicompost' is één van de zeven Groene Veranderaar projecten van Aeres.
Dit circulaire project geeft uitvoering aan het idee voor een wormenhotel waarmee Koen Molenaar, student bij Aeres Hogeschool Wageningen, vorig jaar in de prijzen viel bij de Aeres challenge tegen voedselverspilling. Reststromen uit onder andere koffiedik, groenafval en karton dienen als voedsel voor wormen, die dit weer omzetten in hoogwaardige vermicompost voor toepassing in moestuinen en in de plantenteelt. Hiermee leeft Aeres de Groene Veranderaar voort.
Sinds juni 2021 staat het wormencomposteer systeem in ons CirKl Business Lab waarmee er dus reststromen van in en om Aeres Hogeschool met behulp van tijgerwormen worden omgezet in hoogwaardige vermicompost, ook wel het zwarte goud genoemd. Er is onderzoek gedaan naar het perfecte recept van afvalstromen om tot een compost te komen die de bodem kan verrijken en de groei van planten kan stimuleren. Negen maanden later is er naar tevredenheid voor het eerst geoogst. Deze oogst heeft nog niet de inhoud van het door ons samengestelde recept, omdat dit eerst nog de opvulling had van de partij waar we de bak van hebben overgenomen. Wel zien we dat de kwaliteit van de vermicompost goed is. Deze compost wordt nu gebruikt in een proef (ook in ons CirKl Business Lab) met Nieuw-Zeelandse Spinazie, waarbij we onderzoeken of de toevoeging van onze eerste vermicompost meteen al effect heeft op de roei en gezondheid van de spinazie.
De vermicompost die we wél volgens ons recept hebben kunnen oogsten is opgestuurd naar Fertilab. De resultaten daarvan zijn binnen en dus is de kwaliteit van deze compost bekend. Vervolgstap is nu dat studenten als onderdeel van hun studie deze resultaten gaan vergelijken met andere compost/meststoffen. Naast vermicompost hebben we ook vermithee en daar worden proeven in de warme kas mee gedaan, om te kijken of dit een ziektebestrijdende werking heeft.