Eshter Veen staat in de food100

Lector dr. Esther Veen in Food100: erkenning voor pionierswerk aan de voedselomgeving van de toekomst

Date

Hoe ziet de voedselomgeving van de stad van morgen eruit? Met die vraag hield Esther Veen, lector Stedelijke Voedselvraagstukken bij Aeres Hogeschool Almere, zich de afgelopen vier jaar intensief bezig. Haar inzet voor een gezonder, duurzamer en inclusiever voedselsysteem is nu bekroond met een plek in de Food100: de jaarlijkse lijst van vernieuwers die het verschil maken in de Nederlandse voedseltransitie.

"Het voelt echt als een kroon op ons werk. Deze benoeming is een waardering voor vier jaar lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken. We hebben de juiste dingen gedaan, en dat precies nu mijn termijn afloopt, maakt het extra bijzonder."

Esther Veen

Onderzoek met maatschappelijke impact

Onder leiding van Esther werkte het lectoraat aan urgente thema’s zoals de eiwittransitie, multiculturele voedselomgevingen, voedselverspilling en voedsel & armoede. Daarbij stond steeds de vraag centraal hoe kennis kan bijdragen aan verandering in de praktijk.
Zo liet onderzoek naar de eiwittransitie zien dat kleine, laagdrempelige stappen – zoals paddenstoelenbitterballen serveren tijdens een borrel – vaak effectiever zijn dan het benadrukken van ‘betere keuzes’. Ook onderzocht het lectoraat de betekenis van voedsel uit het thuisland binnen multiculturele gemeenschappen. In plaats van uitsluitend te kijken naar voedingswaarde, werd de waarde van culturele diversiteit en voedseltradities zichtbaar gemaakt.

Waardering vanuit Aeres

Frank Croes, directeur van Aeres Hogeschool Almere, spreekt zijn waardering uit. "Esther heeft zich als lector van Aeres University of Applied Sciences sinds haar aantreden ruim vier jaar geleden bijzonder verdienstelijk ingezet voor de verduurzaming van het voedselsysteem. Op een geheel passende manier is samen met andere stakeholders en de lokale bevolking werk gemaakt van vier maatschappelijk zeer relevante thema’s: multiculturele voedselomgeving, eiwittransitie, voedselverspilling en voedsel & armoede. Samen met de lokale consument heeft zij de faciliteiten van de hogeschool benut om mensen met een diversiteit aan achtergronden te verbinden en van elkaar te leren. Afgezien van de grote bijdrage aan sociale cohesie en het leren van elkaars gebruiken en gerechten, heeft haar onderzoek ook kennis verankerd in het team, de partners, de studenten en bovenal de samenleving. Hiermee heeft Esther samen met haar team een verdienstelijke prestatie geleverd met een aantoonbare maatschappelijke impact in de ambitie om te komen tot een toekomstbestendig voedselsysteem." 

Ook vanuit het lectoraat zelf klinkt trots. Onderzoeker Yassir Sefu: "Ik ben ontzettend trots dat Esther een plek in de Food100 heeft gekregen. Het is een mooie erkenning voor haar inzet én tegelijk een bevestiging dat we met het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken op de goede weg zijn in ons onderzoek naar gezonde, duurzame en inclusieve voedselomgevingen."

Toekomst en opvolging

Nu Esther in Zweden woont, loopt haar termijn als lector bij Aeres Hogeschool Almere ten einde. De thema’s van het lectoraat worden voortgezet binnen het bredere Team Food van Aeres. Dat team gaat zich onder meer richten op stedelijk voedselbeleid en de rol van de schoolomgeving. Een nieuwe lector zal deze lijnen verder uitwerken.