Nieuw onderzoek naar fysiek en mentaal gezonde diensthonden

Nieuw onderzoek naar fysiek en mentaal gezonde diensthonden

Date

Dieren spelen een belangrijke rol in de levens van individuele mensen. Over de band tussen geleider en diensthond en de effecten op het welzijn van de hond is veel minder bekend. Het project Duurzame diensthond vanuit ons lectoraat Human Animal Interactions moet daar verandering in brengen. Doel van dit project is om samen met het werkveld te komen tot een advies waarin richtlijnen worden gepresenteerd die welzijn en gezondheid van diensthonden nog verder kunnen waarborgen en het maatschappelijk draagvlaak versterken. Politie, defensie, KNPV (Koninklijk Nederlandse Politiehond Vereniging) en Aeres Hogeschool werken samen binnen dit project.

Politie en defensie in Nederland zetten ongeveer 760 diensthonden in. Jaarlijks moet een deel van deze honden worden vervangen, door vaak vroegtijdige pensionering. De aanvoer van nieuwe honden is mede beperkt door toenemende vraag vanuit binnen- en buitenland. Het selecteren en trainen van geschikte honden is bovendien tijdrovend en biedt geen garantie op een succesvolle hond. Dat maakt onderzoek naar duurzamere inzet van diensthonden met minder uitval noodzakelijk. Het welzijn en de gezondheid van diensthonden staan bij overheid hoog in het vaandel. Allereerst vanuit een morele opvatting, maar zeker ook omdat het belangrijk is ervoor te zorgen dat de dieren in optimale conditie hun taken kunnen uitvoeren. Voor humane sporters hanteren we ook een strak voedings- en trainingsschema om fysiek en mentaal zware prestaties te kunnen leveren. Voor honden die op de toppen van hun kunnen moeten presteren geldt eigenlijk hetzelfde.

Uit gesprekken met politie, defensie en de KNPV blijkt dat er behoefte is aan meer inzicht in factoren die kunnen bijdragen aan fysiek en mentaal gezonde diensthonden die succesvol en langdurig kunnen werken. Het maatschappelijk draagvlak voor diensthonden is ook een belangrijk aandachtspunt. Er moet meer inzicht en transparantie in het proces van aanschaf en training komen om zo bij te dragen aan een positieve opinie en draagvlak bij het publiek. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA.

> Bekijk hier het interview met Omroep Flevoland over dit onderzoek.

Consortium partners

Diensthonden consortiumpartners