Jonge man nadenken

Trots op veerkracht hogeschool in coronatijd

Date

De hogescholen in ons land blijven zeker nog tot 26 april gesloten, zo bleek uit de persconferentie van 23 maart. Het zorgde voor teleurstelling bij Aeres Hogeschool. "We hadden gehoopt dat studenten rond deze tijd weer een dag in de week naar de campussen konden komen."

De hogeschool heeft drie faculteiten in Almere, Dronten en Wageningen waar docenten en studenten elkaar persoonlijk kennen. Instellingsdirecteur Freek Rebel geeft aan dat nu iedereen op afstand studeert en werkt, het meer moeite kost om in te schatten hoe mensen in hun vel zitten. "Ons onderwijs draait om ontmoeting. Iedereen mist enorm het persoonlijke contact; even een schouderklopje of een informeel gesprekje. In september ben ik begonnen bij Aeres, maar ik heb helaas nog weinig medewerkers en studenten ontmoet."

‘Ondanks alles als organisatie kunnen functioneren’

Zonder de schrijnende gevallen uit het oog te verliezen, geeft Freek Rebel aan dat hij trots is  dat Aeres al zo lang zoveel veerkracht laat zien. “Dat we ondanks alles als organisatie kunnen functioneren.” Ter illustratie noemt hij de interne proefaccreditatie van de nieuwe masteropleiding Food Systems Innovation van de faculteit in Almere. “Vorige week sprak ik een hele middag online met allerlei collega’s over de invulling van deze masteropleiding. “Fantastisch om dit zo te kunnen doen en dat geeft mij persoonlijk enorm veel energie.” Ook ziet hij juist in coronatijd het innovatieve vermogen van mensen vergroten. “Dat zit soms in kleine dingen: docenten die hun hoorcollege net iets anders invullen om hun studenten te boeien. Of een Drive Thru organiseren zoals Aeres Farms in Dronten gaat doen.”

Opstart fysiek onderwijs

De voorbereidingen voor een mogelijke heropening eind april zijn in volle gang. Jammer genoeg houdt de politiek niet altijd rekening met het ritme van het onderwijs, want eind april staan er bij de faculteiten toetsen en tentamens op het programma. Roostertechnisch betekent dit dat fysiek onderwijs op zijn vroegst na de meivakantie kan opstarten. De kansen voor een ‘normaal’ collegejaar na de zomer schat hij positief in. “Er is altijd licht aan het einde van de tunnel.”

Freek Rebel, instellingsdirecteur Aeres Hogeschool 
Freek Rebel: "Ik ben er trots op dat Aeres al zo lang zoveel veerkracht laat zien. Dat we ondanks alles als organisatie kunnen functioneren.”