Net geklede studenten zitten achter laptop en krijgen uitleg van professional uit het bedrijfsleven

Studenten van Aeres Hogeschool vinden zeer snel een baan

Date

Er is weinig werkloosheid onder de afgestudeerden van Aeres Hogeschool. Het werkloosheidspercentage is met 3,3 % zeer laag. Afgestudeerden van de hogeschool zijn erg tevreden over hun opleiding en over de aansluiting bij hun huidige functie. Dat blijkt uit cijfers van de HBO-Monitor 2020 die vandaag gepresenteerd werden. Binnen de sector is er bovendien veel vraag naar hbo’ers als vakdocent in het beroepsonderwijs en binnen de agrifoodbusiness sector.

De grote vraag blijkt ook uit het feit dat veel studenten al tijdens hun laatste studiejaar door toekomstige werkgevers worden benaderd. Dat biedt voldoende perspectieven voor studenten die een groene hbo-studie volgen. Met name de tuinbouw en de varkens- en pluimveehouderij wachten met smart op groene hbo’ers. Circa 90% van de afgestudeerden binnen de agro- en foodsector heeft binnen drie maanden een baan. De afgestudeerde docenten vinden nog sneller een baan op niveau (circa 95 % heeft binnen drie maanden een baan). Ook is het aandeel afgestudeerden met een vaste aanstelling het hoogst in het onderwijs (62%). Het oordeel over de voorbereiding op de arbeidsmarkt is van de afgestudeerden uit de agro en foodbusiness een van de beste.

"We zijn er trots op dat we in onze sectoren een betekenisvolle rol vervullen. Deze cijfers laten dat zien."

Goede aansluiting

De aansluiting tussen opleiding en werk is voor afgestudeerden van Aeres Hogeschool (met vestigingen in Almere, Dronten en Wageningen) met 83% het beste van de groene hogescholen. Binnen de groep groene hogescholen scoort Aeres Hogeschool ook het laagste werkloosheidspercentage. Zowel binnen de agrofood- als de onderwijssector vinden afgestudeerden een baan in de eigen of verwante richting en op hbo-niveau.

Afgestudeerden van de faculteit Wageningen, de grootste opleider van vakdocenten in het beroepsonderwijs in Nederland, hebben niet te klagen over hun arbeidsmarkt. Het lukt de instelling goed om studenten voor te bereiden op hun toekomstige carrière. Studenten leren en werken gedurende de gehele opleiding volop in de beroepspraktijk en vinden daarom nu hun opleiding snel een baan op niveau.

Uit het onderzoek blijkt dat de coronapandemie weinig invloed heeft gehad op het werk in de agrifoodbusiness en het onderwijs, er is niets veranderd in de aansluiting naar niveau en richting. 
Freek Rebel, directeur Aeres Hogeschool: "We zijn er trots op dat we in onze sectoren een betekenisvolle rol vervullen. Deze cijfers laten dat zien. Tegelijkertijd geeft dit reden om de komende jaren met dezelfde energie onze studenten voor te bereiden op hun rol bij en in de grote uitdagingen en transities in de sector waarvoor we opleiden."