Voedselverspilling challenge

Spannende finale bij Aeres Voedselverspilling Challenge 2021

Date

Op 21 mei heeft de finale van de Aeres Voedselverspilling Challenge plaatsgevonden. Deze challenge is onderdeel van pilot waarin het thema 'Zero Waste' centraal staat en het doel is om de voedselverspilling met 50% terug te brengen binnen Aeres Groep.

Wieke Bonthuis, projectleider Werkplaats Voedselverspilling Onderwijs binnen de proeftuin voedselverspilling Foodvalley, is hier nauw betrokken bij geweest. Zij werd gevraagd om als jurylid mee te doen aan de beoordeling van alle ingezonden ideeën en voorstellen.

Bonthuis: “Ik vind de schoolbrede aanpak erg goed werken. Alle studenten, docenten en andere personeelsleden kunnen meedoen. Of je nou in de schooltuin werkt, in de kantine of op de ICT-afdeling, iedereen kan goede ideeën aandragen! Voor de studenten wordt er in diverse lessen een periode lang aandacht aan besteed, kennis gedeeld en worden recepten uitgeprobeerd in de kooklessen. Een mooi breed concept, dat een flinke versnelling in de aanpak van de voedselverspilling oplevert!”

De finale

Op 21 mei was het dan zover, de finale van de Challenge Voedselverspilling. In totaal waren er 18 inzendingen die streden om de winnende plaatsen. Alle inzendingen werden beoordeeld op de onderdelen: innovatief, duurzaam en toepasbaar.

Innovatief

In de categorie innovatief heeft een groep studenten van Aeres Hogeschool gewonnen met het voorstel om de app NarrOwa$te te ontwikkelen. Deze app is gericht op handige verspillingsinformatie, koelkast-bewaartips en de financiële impact van het tegengaan van verspilling.

Duurzaam

In de categorie duurzaam heeft een 1e jaars vmbo-groep gewonnen met het plan om de vrijdag uit te roepen tot ‘Restjes-lesdag’ of 'Tryday-friday'. Bij de doordeweekse kooklessen blijft veel restvoedsel over, dat kan op vrijdag tot heerlijke producten worden verwerkt en verkocht in de kantine.

Toepasbaar

Het winnende idee in de categorie toepasbaar is het ‘Wormenhotel’ geworden, een idee van een hbo-student uit Wageningen. Dit is een soort compostbak waar wormen inzitten die op basis van fermentatie de vertering van restvoedsel versnellen. Simpel, leuk en verrassend om te zien en noodzakelijk als je als school veel werkt met teelten en proefvelden. Wormen zijn immers de basis voor een gezonde bodem, de ‘ploeg van het land’ zou je kunnen zeggen. Dat hoort zeker thuis op een agrarische school.

Bron: Living Lab Regio Foodvalley Circulair