Winnaar Food Valley Havo PWS-Prijs 2020 bekend

Date

Bijzondere omstandigheden zorgen dit jaar voor een bijzondere wending; de zesde editie van de Food Valley Havo PWS-Prijs kent een gedeelde 1e plaats voor drie profielwerkstukken! Dit werd woensdag 3 juni bekendgemaakt tijdens een online prijsuitreiking.

De jurybeoordeling van de drie profielwerkstukken lag zeer dicht bij elkaar. Onder normale omstandigheden is de presentatie van de leerlingen tijdens een fysieke prijsuitreiking doorslaggevend om de 1e, 2e en 3e plek te bepalen. Door de corona-maatregelen is afgeweken van deze procedure en zijn alle genomineerden gelijk gewaardeerd. Bij de online prijsuitreiking waren de leerlingen en hun ouders, begeleidende docenten en juryleden uitgenodigd. Aeres Hogeschool Wageningen was dit jaar de organiserende partij.

Van oervoeding tot zuigelingenspeen

De drie werkstukken hadden uiteenlopende onderwerpen. Zo deden Renske Seegers en Kim Peters van Ulenhof College Doetinchem onderzoek naar de ‘Gezondheidsaspecten van Yakult en Yoghurt’. De jury was vooral te spreken over de kritische houding van de twee leerlingen ten opzichte van reclame voor gezonde producten. “Deze houding treffen wij graag aan bij [toekomstig] hbo-studenten.”

Mathilde Bos en Rieneke Mudde van Driestar College Gouda onderzochten voor hun werkstuk ‘Oervoeding en Gezondheidsproblemen’ of huidige gezondheidsproblemen opgelost kunnen worden met eetgewoonten van eeuwen geleden. De jury was onder de indruk van de enquête die gebruikt was voor het onderzoek: “goed opgezet en uitgewerkt, […] de scores zijn helder. […] het is vooral de enquête waardoor dit werkstuk kwalificeert voor een prijs.&rdquo

Tenslotte schreef Astrid Smit van Ster College Eindhoven haar werkstuk over de ‘PaciPro’; een speen die mogelijk als toevoeging kan dienen op bestaande toolkits voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Volgens de jury “een mooi gekozen onderwerp; maatschappelijk, medisch en sociaal van belang. […] Het werkstuk is van hoogwetenschappelijk niveau.”

De PWS-prijs voor havisten

De Food Valley Havo PWS-Prijs – één van de weinige profielwerkstukwedstrijden speciaal gericht op havisten – is een initiatief van drie hogescholen gevestigd binnen en verbonden aan het Food Valley Scholennetwerk; Aeres Hogeschool Wageningen, Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Het jaarlijkse thema is Groen en Gezond, met onderwerpen als plant, dier, duurzaamheid, leefomgeving, voeding en gezondheid. Meer over de Food Valley Havo PWS-Prijs vind je hier.

Over de hogescholen

  • Aeres Hogeschool Wageningen (AHW)
    Een educatie hogeschool, waar je je richt op het vergroten van de leerkracht van mensen en organisaties. Van (beroeps-)onderwijs tot professionele praktijk. Geïnspireerd door de natuur met opleiding op het gebied van natuur, dier, plant, bloem, voeding, horeca bakkerij & recreatie, mulitmediadesign en marketing. 
  • Christelijke Hogeschool Ede (CHE)
    Een christelijke hogeschool en kenniscentrum met diverse voltijd en deeltijd hbo-opleidingen, bachelors, masters, associate degrees, post hbo’s, cursussen en trainingen en een breed aanbod voor professionals, waaronder Leraar basisonderwijs, Verpleegkunde en Bedrijfskunde.
  • Van Hall Larenstein (in Velp en Leeuwarden)
    Een duurzame en internationale hogeschool met opleidingen op het gebied van de groene leefomgeving, water, natuur, dieren, voedsel, life sciences en internationale handel en ontwikkeling.