Bokkenvlees

Bokkenvlees straks ook in Nederlandse winkels verkrijgbaar?

Date

Afgelopen week werd het eindrapport van het POP 3 project Duurzaam Bokjesvlees Flevoland uitgereikt. Heleen Bruintjes, 4e jaars student Agrarisch ondernemerschap Dier- en veehouderij was een van de studenten die vanuit de hogeschool deelnam aan dit project. In 2018 is er aan Horizon Flevoland een POP3 subsidie voor het project toegekend. Samen met verschillende geitenhouders, een horecaslager, veevoederfabrikant en Aeres Hogeschool werkten zij aan de afzet van bokkenvlees op de markt via horecaslagers t.b.v. restaurants.

In Flevoland is de afgelopen twee jaar geprobeerd een kleinschalige, rendabele en duurzame keten voor geitenbokkenvlees te ontwikkelen. Binnen het project is er voor gekozen om de bokken op een goede manier te fokken, waarbij kwaliteit van het bokkenvlees centraal stond.

Afzet geitenbokken in Nederland nihil

De afgelopen jaren heeft er een groei plaatsgevonden binnen de Nederlandse geitensector door de toenemende vraag van geitenmelk en -kaas in binnen- en buitenland. Een bijkomend gevolg is een toename van het aantal geitenbokken, ondanks dat het duurmelken van geiten in grotere mate wordt toegepast. De afzet binnen Nederland is nihil. Heleen is vanuit het bedrijf van haar vader bekend met de problematiek. ,,Ik run met mijn vader een veehandelsbedrijf waarin wij ons focussen op slachtgeiten en -bokken. De afzet is elk jaar weer een uitdaging. Daarom is een initiatief als deze belangrijk voor de sector. ' Heleen vond het erg leuk om deel te nemen aan het project. Ze vond het erg interessant om met diverse partijen (binnen en buiten de sector) samen te werken. ,,Het bokkenprobleem los je niet alleen binnen de sector op; samen met andere partijen kom je verder.' Er is echter nog wel veel werkt te verrichten. Veehouders in het project willen graag een nieuwe weg in slaan, maar ook de keten, inclusief de consument zal volgens Helen moeten veranderen, om de mogelijkheid tot afzet in Nederland te creëren. ,,In Zuid-Europese landen is de geitenbok een delicatesse. In Nederland moeten wij eerst nog een flinke stap maken voordat het bokkenvlees bij ons in de winkels ligt.'

Bokkenvlees